Vonios ritualai puoselėja sielą ir gydo kūną

Nesvarbu, koks metų laikas, šilta vonia – palaima kūnui ir sielai, į kurią malonu panirti ne tik savaitgaliais, bet ir po įtemptos darbo dienos. Masažo meistrė, kūno grožio specialistė Lizaveta Solianik sako, kad vonios vandens procedūros suteiks kur kas daugiau naudos, jei jomis mėgausitės teisingai.

Tinkamiausias laikas ir saikas

"Kaip gydomoji, terapinė, grožio priemonė vonios vandens procedūros naudojamos jau labai seniai ir gana plačiai. Tai atskiras mokslas, turintis savo taisykles. Jų paisyti pravartu ne tik siekiant konkrečios naudos, bet ir ketinant nerti į šiltą putų vonią vien tik iš malonumo, – pastebi specialistė. – Vonios ritualai nėra tokie jau nekalti, kai kuriems žmonėms jų net nepatariama praktikuoti."

L.Solianik primena, kad vonios nerekomenduojamos tiems, kurių kūno temperatūra padidėjusi, esant odos uždegimams, pūliuojančioms žaizdelėms, itin atsargūs turi būti sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis.

Labai svarbu teisingai pasirinkti procedūros laiką ir terapinį poveikį. Blogas sumanymas mėgautis vandens vonia iš karto po valgio: maudytis reikia prieš valgį arba praėjus 1,5–2 val. po jo. Atpalaiduojanti, raminanti vonia tiks po įtemptos darbo dienos, geriausia prieš pat miegą, o tonizuojanti, suteikianti energijos – pirmoje dienos pusėje, bet svarbu prisiminti, kad šaltymečiu į lauką po tokios vonios galima išeiti tik po poros valandų, priešingu atveju rizikuojate peršalti.

Vanduo vonioje gali būti vėsesnis ar šiltesnis, bet optimaliausia jo temperatūra – 36–38 °C. Šiltas vanduo atpalaiduoja kūno raumenis, gerina savijautą sergant sąnarių, nervų ligomis, osteochondroze, o naudojant dar ir tinkamai parinktas priemones didina organizmo atsparumą peršalimo ligoms.

"Kai kas vonios procedūrą paverčia išskirtiniu ritualu su žvakėmis, smilkalais, muzika, šampano ar vyno taure, kiti skaito knygas. Užsimiršti nereikėtų: vonioje gulėti galima neilgiau kaip 10–15 min., daugiausia – 20–25 min., net jei puikiausiai jaučiatės – širdis patirs per didelį krūvį", – perspėja pašnekovė.

Efektyvus poveikis

Pasak specialistės, viena dažniausiai pasitaikančių klaidų – nušveisti kūną po vonios. Šią procedūrą derėtų atlikti prieš gulant į vonią: kūną galite nutrinti plaušine su dušo želė, bet geriausia kruopščiai nušveisti šveitikliu – jis pašalins nešvarumus, negyvas odos ląsteles, atvers poras, todėl medžiagų, kuriomis praturtinsite vonios vandenį, poveikis bus žymiai efektyvesnis, o kartu ir drėgmė geriau įsigers į odą.

"Išnaudokite voniai skirtą laiką: šveitikliu nušveiskite veidą, uždėkite kaukę – vandens garų šilumoje ji bus kur kas veiksmingesnė, – pataria L.Solianik. – Puiku, jei turite hidromasažinę vonią, jei ne, patys švelniai masažuokite kojas ar bent jau padus – tai padės atsipalaiduoti, jei stokojate energijos, kūną patrinkite masažiniu šepečiu ar specialiu anticeliulitiniu šepetėliu."

Po procedūros kūną tereikia nulieti dušu. Vandens temperatūrą rinkitės pagal savijautą, galite naudoti ir kontrastinį dušą. Jei jo paskutinė srovė bus šilta, pajusite dar didesnę palaimą, jei šalta – užplūs energija, žvalumas. Išlipus iš vonios apsigaubkite šiltu rankšluosčiu ar chalatu ir raskite laiko bent pusvalandį pailsėti, atsigerkite sulčių ar arbatos.

"Vonios ritualą užbaikite kūną ištepdami specialiu kūno kremu, pieneliu, aliejumi ar sviestu – priemonė odos porose sulaikys esančią drėgmę, tad oda ilgiau išliks gyvybinga ir elastinga", – sako grožio specialistė ir perspėja, kad maudynėmis vonioje galima mėgautis ne dažniau kaip 2–3 kartus per savaitę.

Terapinės priemonės

Vonios terapinį poveikį sustiprina į vandenį įmaišytos įvairios druskos, žolelių nuovirai, eteriniai aliejai, ekstraktai, putojančios priemonės. Viso šio gėrio apstu kosmetikos parduotuvėse, tačiau kai ką galite pasidaryti ir patys namuose.

Ypač veiksmingi vaistažolių nuovirai: kelis šaukštus žolelių užpilkite 2–3 l verdančio vandens ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 10 min., paskui nukoškite ir nuovirą supilkite į vonią. Galite naudoti ramunėles, medetkas, levandas, jonažoles, mėtas, liepžiedžius, čiobrelius. Tonizuojančiai veikia jūržolių, pipirmėtės, raminančiai – šalavijų, liepžiedžių, melisos su kadagio uogomis vonios, o pajutus pirmus peršalimo simptomus ruoškite vonią su levandomis arba pušų spygliais, vietoje jų galite įpilti pušų ekstrakto ar įlašinti 10–20 lašų eukaliptų, kėnių, rozmarinų eterinio aliejaus.

"Eterinių aliejų poveikis labai platus: vieni jų atpalaiduoja, kiti – ramina, treti – stimuliuoja, dar kiti pagerina organizmo detoksikacijos procesus ar gydo odos sudirgimus ir pan. Kiekvienas žmogus turėtų rinktis tai, kas jam konkrečiai tinka ir yra naudinga. Galite naudoti ne vieną aliejų, o mišinį iš 2–4 rūšių aliejų", – pataria pašnekovė.

Terapiniu poveikiu eteriniams aliejams nenusileidžia druskos: Epsom druskoje gausu magnio, jūros – kalcio, bromo, jodo, Himalajų – visas kompleksas vertingų mineralinių medžiagų, o speciali voniai skirta druska prisotinta dar ir įvairiais eteriniais aliejais.

"Blogiausiu atveju voniai galite naudoti net paprastą valgomąją druską. Į vandenį berkite 2–3 saujas ir labai gerai išmaišykite, kad ištirptų, – sako L.Solianik. – Druskų poveikis universalus: jos teigiamai veikia nervų, širdies ir kraujagyslių sistemas, dezinfekuoja ir slopina uždegimus, tad padeda esant odos ligoms, mažina skausmus ir gerina medžiagų apykaitą, savijautą sloguojant ir kosėjant."

Pašnekovė primena garsiosios Kleopatros vonios grožio ritualus, kuriais naudojosi ir imperatoriaus Nerono žmona Popėja Sabina, ir Renesanso epochos Anglijos aukštuomenės damos. Prieš maudynes faraonės kūnas buvo įtrinamas jūros druskos ir grietinėlės mišiniu, į vonios vandenį buvo įmaišoma medaus, asilės pieno, priberiama žiedlapių.

"Po tokios vonios oda švelni it aksomas, elastinga, nes dosniai pamaitinta, – šypsosi grožio specialistė. – 1 l stipriai pašildyto pieno sumaišykite su 3–4 šaukštais medaus ir 2 šaukštais alyvuogių, abrikosų ar migdolų aliejaus bei supilkite į vandenį. Pieno alternatyva – avižinių dribsnių nuoviras, kurį ruoškite kaip vaistažoles. Jei nuovirui naudojamus avižinius dribsnius subersite į ploną marlinį maišelį, gulėdami vonioje juo galėsite išmasažuoti kūną."

Namų dirbtuvėlės: kvepiantys vonios burbulai

Atpalaiduojantys: 4 šaukštai sodos, po 2 šaukštus citrinos rūgšties ir migdolų aliejaus, 3 šaukštai pieno miltelių, 1 šaukštas jūros druskos, 20 lašų levandų eterinio aliejaus, žiupsnelis džiovintų levandų žiedų.

Maitinantys: 4 šaukštai sodos, 2 šaukštai citrinos rūgšties, po 1 šaukštą jūros druskos, medaus, abrikosų aliejaus ir susmulkintų kavamale avižinių dribsnių, iki 20 lašų bergamotės aliejaus.

Terapija: bene universaliausia priemonė vonioje – eteriniais aliejais prisodrintos druskos.

Kavamale sutrinkite citrinos rūgštį, druską ir sodą į miltelius, įmaišykite kitus birius produktus, vėliau supilkite ir įminkykite aliejų bei likusius skystus produktus. Kad masė gautųsi spalvota, galite įdėti valgomųjų dažų. Masę sudėkite į bet kokios formos mažas silikonines formeles, gerai suspauskite ir palikite 5 val., kad sukietėtų, paskui atsargiai išimkite iš formelių ir palikite dviems dienoms išdžiūti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,vakar noredamas SUSILTI...,

...,vakar noredamas SUSILTI..., portretas
per ILGAI paGULEJAU per KARSTOJE VONIOJE turejo praEITI TAM TIKRAS LAIKAS kol ATGAVAU JEGAS... TASKAS

...,svarbiausia pasRINKTI TINKAMA VANDENS TEMPERATURA ir...,

...,svarbiausia pasRINKTI TINKAMA VANDENS TEMPERATURA ir..., portretas
tinkamiausia buvimo VONIOJE LAIKA,o visa KITA maziau SVARBU... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių