Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario temperatūroje laikomo maisto saugumui ir kokybei. Suvalgę nepakankamai išvirtus ar iškeptus kiaušinius galite susirgti salmonelioze.
Visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, jog dažniausia salmonelioze užsikrečiama valgant gyvulinės kilmės maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną ar kremus, kurių sudėtyje yra kiaušinių. Ūmią infekcinę žarnyno ligą sukelia salmonelių genties bakterijos ir sergantysis viduriuoja, karščiuoja bei skundžiasi pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai pasirodo praėjus 12-72 valandoms po užsikrėtimo, o sergama apie 4-7 dienas.
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad salmonelių gali būti ir žalioje jautienoje, kiaulienoje, kalakutienoje, nepasterizuotame, nevirintame piene. Todėl šeimininkėms labai svarbu gerai termiškai paruošti maistą, tam, kad žūtų salmoneliozę sukeliančios bakterijos. Į maistą salmonelės gali patekti ir nuo virtuvės įrankių, paviršių, ant kurių buvo ruošta žalia mėsa, užterštų šeimininkės rankų.
Kaip išlikti sveikiems švenčių metu? Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pataria laikytis elementarių higienos normų - plauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą. Būtina valgyti tik šviežius, nesuskilusius ir kietai išvirtus kiaušinius. Nepamirškite prieš virdami kiaušinius jų nuplauti, o palietus žalią kiaušinį rankomis, nusiplaukite ir jas.
Specialistė rekomenduoja nevalgyti plakto trynio su cukrumi ar namuose gamintų kremų ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių, bei negerti nepasterizuoto ir nevirinto pieno. Pagamintus patiekalus šaldytuve laikykite toliau nuo žalios mėsos ir varvančių skysčių. O margučius kambario temperatūroje laikykite ne ilgiau nei dvi valandas.
Visuomenės sveikatos centras informuoja, jog pastaraisias metais daugausia žmonių salmonelėmis užsikrečia valgydami kiaušinius ir paukštieną. Per šventes padaugėja žmonių, besiskundžiančių virškinamojo trakto susirgimais. Pastaraisiais metais Kauno apskrityje nemažėja apsinuodijimų maistu ir salmonelioze atvejų.
Naujausi komentarai