Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl rūkymo lietuvėms atsisakoma daryti krūtų plastines operacijas

2011-12-08 17:53
Dėl rūkymo lietuvėms atsisakoma daryti krūtų plastines operacijas
Dėl rūkymo lietuvėms atsisakoma daryti krūtų plastines operacijas / Shutterstock nuotr.

JAV plastikos chirurgas Anthony Youn „CNN“ pareiškė, kad rūkančios moterys, kurioms atliekama krūtų plastinė operacija, gali netekti spenelių. Specialistas tikino, kad  nikotinas ir anglies monoksidas, kuris rūkant patenka į kraują, gali sutrikdyti kraujo patekimą į tam tikras krūtinės vietas bei apsunkinti pooperacinį gijimą.

Apie rūkymo žalą plastinės chirurgijos pacientams pasakoja ir plastinės chirurgijos gydytojas Kęstutis Maslauskas. „Kai atliekamos krūtų pakėlimo operacijos, kraujas į jas patenka tik per smulkias kraujagysles. Nikotinas jas paveikia ir sutraukia. Įvyksta taip, kad kai kuris krūties plotelis, dažniausiai aplink spenelius, negauna pakankamai kraujo. Audinys žūsta, įvyksta nekrozė“, - aiškino specialistas.

Pasak K.Maslausko, Lietuvoje pasirašomose operacijos sutartyse nurodoma, kad pacientas negali iki operacijos rūkyti porą savaičių. „Jei pacientas rūko, pats sau didina komplikacijų riziką. Žinoma, visų pacientų sukontroliuoti negalime. Bet jei jie patarimų neklauso, patys blogina sau padėtį“, - teigė pašnekovas. Po plastinės operacijos pacientams patariama taip pat nerūkyti ne mažiau nei dvi savaites.

Pagal pasaulio sveikatos organizacijos nutarimus rūkančiu žmogumi laikomas asmuo, kuris per dieną surūko bent vieną cigaretę. „Yra tyrimų, kurie parodo, kad audinių mityba žymiai suprastėja surūkius ir 80 cigarečių per metus“, - komentavo K.Maslauskas.

Paklaustas, ar teko atsisakyti operuoti pacientę dėl rūkymo, plastinės chirurgijos specialistas atsakė: „Taip. Su rūkančiom moterim tenka susidurti dažnai. Dalis gal meluoja, kad nustoja rūkyti. Jei atsiranda bėdų, ieško kitų priežasčių – tik ne rūkymo“.

Specialistas patvirtino, kad rūkymas gali sukelti didžiulių komplikacijų po krūtinės plastinių operacijų. Dėl rūkymo suprastėjęs kraujo patekimas į audinius gali priversti spenelius pajuoduoti ir laiku nesusirūpinus jie gali gangrenuoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų