Ligoninėje – tragikomiškas detektyvas

Ar gali į ligoninę greitosios medicinos pagalbos automobiliu atvežtas žmogus pradingti kaip adata šieno kupetoje? Pasirodo, kad mūsų šalies gydymo įstaigose taip kartais nutinka.

Panevėžio apskrities ligoninės Traumatologijos skyriuje beveik dvi savaites gydoma 63 metų Rima Karpavičienė iš Rokiškio rajono tik vakar iš „Sekundės“ sužinojo, kad giminaičiai ją jau buvo apverkę, kaip galimai nukeliavusią į Anapilį.

Susijaudinusi moteris pati braukė ašaras.  R.Karpavičienė nė neįtarė, kad jos artimieji ilgai nežinojo, kur ji yra, ir ant kojų sukėlė policiją.

Mobiliojo ryšio telefono neturinti, po operacijos dar nevaikštanti moteris manė, kad Rokiškio rajono ligoninės, į kurią ji dėl kojos traumos greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo atvežta gegužės 18-ąją, lankyti atėjusiems jos artimiesiems bus pranešta, kad ji tą pačią dieną išvežta į Panevėžį.

Tačiau rokiškėnai medikai iš Kupiškio rajono atvažiavusiai ligonės dukrai Kristinai Katelienei pasakė, kad jos motina po apžiūros išleista į namus.

Dukra nuvažiavo pas motiną į namus, tačiau ten jos nerado. K.Katelienė apėjo kaimynus, apvažiavo Rokiškio rajone gyvenančius gimines. Šie patikino, kad R.Karpavičienė pas juos nebuvo užsukusi.

„Dėl viso pikto kreipiausi net į Rokiškio psichiatrijos ligoninę, bet ten, aišku, motinos irgi neradau“,– „Sekundei“ pasakojo K.Katelienė.

Savo jėgomis motinos dukra ieškojo beveik savaitę. Gegužės 24 dieną ji  paprašė policijos pagalbos. K.Katelienė pareiškime nurodė, kad motinos ieškojo Rokiškio ligoninėje, tačiau ten buvo informuota, kad ji išleista į namus.

„Man taip pasakė priėmimo registracijos žurnalą pavarčiusi Priėmimo skyriaus darbuotoja“,- teigė moteris.

R.Karpavičienės artimieji nežinioje gyveno dar kelias dienas, kol pradingusiosios ligoninėje istorija susidomėjo žiniasklaida.

Rokiškio rajono ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Marija Čeponytė ligonių registracijos žurnale iškart rado įrašą apie tai, kad gegužės 18 dieną R.Karpavičienė išsiųsta į Panevėžio apskrities ligoninę.

„Neįsivaizduoju, kaip galėjo įvykti toks nesusipratimas“, –  „Sekundei“ sakė  pavaduotoja.

Vijo šalin blogas mintis

K.Katelienė pasakojo, kad per tas dienas, kai neturėjo jokių žinių apie motiną, jai į galvą lindo įvairios mintys. Dukra svarstė, kad iš ligoninės išleista jos motina galėjo kur nors nuklysti ir sutrikus sveikatai mirti.

„Ji sunkokai orientuojasi nepažįstamoje vietoje“,– kalbėjo jauna moteris.

K.Katelienė apie skradžiai žemę pradingusią motiną pranešė savo vyresniajam broliui. Pastarasis apsiverkė. „Net kapo neturėsime“,–pratarė vyras seseriai.

Tačiau K.Katelienei nuojauta sakė, kad motina gyva. Ji stengėsi negalvoti apie blogiausia. K.Katelienė neskubėjo pranešti apie motinos dingimą savo seseriai, gyvenančiai Ukrainoje.

Sužinojusi, kad motina atsirado, dukra pajuto didelį palengvėjimą. K.Katelienė artimiausiu metu žada atvažiuoti į Panevėžį aplankyti motinos. Mažą vaiką auginanti moteris prašys automobilius turinčių pažįstamų, kad ją pavėžėtų.

Nesistebėjo, kad nelanko

Po kojos operacijos sveikstanti R.Karpavičienė sakė labai nesistebėjusi, kad taip ilgai nesulaukia artimųjų.

„Rajono žmonėms ne taip paprasta atkakti į Panevėžį“,–  paaiškino ji.

Moteris mobiliojo ryšio telefono neturi. Palatos kaimynės jai būtų paskolinusios savuosius, tačiau ji atmintinai nežinojo dukters telefono numerio.

Namuose R.Karpavičienė laidinio telefono neturi. Taigi, nenutuokdama, kad namiškiai ją laiko dingusia be žinios, ji ramiai gydėsi ligoninėje.

Moteris pasakojo, kad anksčiau jai teko ligoninėje gulėti tik gimdant vaikus. Kai gegužės 18-ąją iškviesta greitoji medicinos pagalba ją atvyko vežti į ligoninę, ji nesumojo, ką reikėtų su savimi pasiimti, juolab kaip informuoti artimuosius, jeigu būtų paguldyta.
„Negaliu patikėti, kad aš buvau palaikyta dingusia be žinios“, –- stebėjosi moteris.

Medikai skėsčioja rankomis

Rokiškio rajono ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja M.Čeponytė, paprašyta pakomentuoti, kaip atsitiko, jog K.Katelienė nebuvo informuota apie tai, kad jos motina išsiųsta į Panevėžio apskrities ligoninę, atsakė nesuprantanti, kaip tai galėjo įvykti.

Pavaduotoja sakė apklaususi Priėmimo skyriaus darbuotojus, tačiau jie esą apskritai neprisiminė šio atvejo.

„Atsivertusi žurnalą, aš iškarto radau įrašą, kad R.Karpavičienė pervežta į Panevėžį. Sunku patikėti, kad pacientės dukra būtų buvusi informuota, jog jos motina išleista namo. Teoriškai svarstant, galbūt K.Katelienė skambino telefonu ir klausė, ar jos motina nepaguldyta į mūsų ligoninę. Tokiu atveju jai galėjo būti atsakyta, kad mūsų ligoninėje jos nėra“, – kalbėjo M.Čeponytė.

Pavaduotoja tikino, kad ligoninėje pacientų artimiesiems visada suteikiama  informaciją, į kokį skyrių jie paguldyti ar išsiųsti į kitą gydymo įstaigą.

„Tokio nesusipratimo kaip šis dar nėra buvę“,– sakė medikė.


Šiame straipsnyje: Panevėžysligoninė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių