Parduotuvėse vyrai jaučiasi lyg miške

Gana dažnai moterys užsipuolamos dėl to, kad neišmano geografijos žemėlapių. Tačiau Meksikos mokslininkai atlikę tyrimą išsiaiškino, kad moterys gerokai rečiau pasiklysta nei vyrai, nes geriau įsimena maršrutą.

Todėl, jei reikėtų grįžti prie pradinio taško, moterys gali pasiekti tikslą daug greičiau nei vyrai, rašoma žurnale „Evolution and Human Behaviour“. 

Moterys linkusios įsidėmėti vietovę

Tyrimą atliko Mechiko Nacionalinio autonominio universiteto (Meksika) mokslininkai. Vyrų ir moterų grupėms buvo išdalinti GPS navigatoriai, be to ant kiekvieno eksperimento dalyvio buvo uždėtas prietaisas, fiksuojantis širdies veiklą. O paskui jie buvo išsiųsti į mišką grybauti.

Abi grupės grįžo iš miško maždaug su vienodais laimikiais, tačiau vyrai sugaišo 70 proc. daugiau energijos nei moterys ir stipriai pavargo. Mat vyrams teko dažniau tikrinti vietovę pagal žemėlapį ir daugiau laiko sugaišti tikslinant kelią.

Tuo tarpu moterys vietovių orientacijai pasirinko visai kitą taktiką: jos dažniau stabtelėdavo grybaudamos, įsimindavo kelią pagal įvairius orientyrus, todėl rečiau užmesdavo akį į žemėlapį.

Pasiklydę vyrai sutrinka ir pasimeta

Tyrimo vadovo, profesoriaus Luiso Pačeho-Koboso teigimu, akivaizdu, kad moterys pademonstravo geresnę paieškos strategiją nei vyrai.

Pasak mokslininko, ši savybė atsiranda ne tik grybaujant miške, bet ir perkant daržoves didžiuliuose prekybos centruose. Jo manymu, vyrai, pasiklydę hyperparduotuvėse, sutrinka ir pasimeta.

 


Šiame straipsnyje: vyrasmoterispora

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių