Pasiutligė: kaip išvengti iššiepusio dantis šuns?

Nuo balandžio iki spalio mėnesio daugiausia žmonių nukenčia nuo be priežiūros lakstančių augintinių ar laukinių gyvūnų.

Per tris šių metų mėnesius Kauno mieste į medikus jau kreipėsi 144 žmonės, iš jų 111 suaugusiųjų ir 33 vaikai, kokiu nors būdu turėję sąlytį su gyvūnais. Apie 80 proc. nukentėjusiųjų kauniečių, dažniausiai į medikus kreipiasi apkandžiojus, apseilėjus ar apdraskius šunims.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis per pastaruosius dešimt metų didėjęs nukentėjusių nuo įvairių gyvūnų kauniečių skaičius 2009 metais, lyginant  su 2008 metais šiek tiek sumažėjo. 2008 metais į medikus kreipėsi 851, o 2009 metais  -773 asmenys.

Kauno apskrityje į medikus dėl įkandimų ar kitokio kontakto su gyvūnais 2008 metais kreipėsi 1612 asmenų, iš jų 1085 suaugusieji ir 527 vaikai, o 2009 m. - 1423, iš jų 948 suaugusieji ir 475 vaikai.

Pasiutligė - tai infekcinė liga, kuria užsikrečiama įkandus arba apseilėjus pažeistą odą pasiutusiam gyvūnui. Užsikrėsti nuo pasiutlige sergančių laukinių gyvūnų galima miške, pasiutę žvėrys gali užklysti pas žmones į sodybas, sodus, gali priklysti ir į miestą. Pasiutlige serga ir ją platina ne tik laukiniai, bet ir naminiai gyvūnai: dažniausiai - valkataujantys šunys ir katės.

Norėdami neužsikrėsti pasiutlige reikia laiku nuo pasiutligės paskiepyti savo augintinius, neerzinti nepažįstamų šunų ar kitų gyvūnų. Specialistai rekomenduoja neleisti mažiems vaikams vedžioti didelių šunų, kurių mažieji nesugeba suvaldyti, o lauke gyvūnus vedžioti su pavadėliais ir antsnukiais. Paisykite apie piktus šunis įspėjančių ženklų, o pamačius keistai besielgiantį laukinį ar naminį gyvūną jo nelieskite arba stenkitės apsiginti priemonėmis, kurias po to reikia sudeginti. Jeigu besigindami užmušėte ar radote kritusį gyvūną, nelieskite jo - kvieskite veterinarijos specialistus.

Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Nijolė Kriaučiūnienė, įkandus įtartinam gyvūnui, pataria įkandimo vietą skubiai nuplauti stipriu ūkinio muilo ir sodos tirpalu, žaizdos kraštus dezinfekuoti jodu. Būtina kreiptis į medikus, kad paskiepytų nuo pasiutligės.


Šiame straipsnyje: pasiutligė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių