Užkrečiamų ligų centras negavo informacijos apie naują kiaulių gripo atmainą

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) kol kas teigia negavęs jokios oficialios informacijos apie mutavusį vadinamojo kiaulių gripo virusą.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog gali atsirasti nauja vadinamojo kiaulių gripo atmaina, atspari visiems antivirusiniams preparatams, šiuo metu esantiems vaistų rinkoje.

"ULAC specialistai, žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie mutavusį vadinamojo kiaulių gripo virusą, skuba nuraminti visuomenę. ULAC negavo jokios oficialios informacijos apie tokią naują gripo atmainą nei iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), nei iš Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC)", - teigiama pirmadienį centro išplatintame pranešime.

Kita vertus, specialistai pabrėžia, kad virusų mutacijos - natūralus evoliucijos ir adaptacijos procesas, kuris nuolat vyksta mūsų aplinkoje.

"Nenuostabu, jog net ir virusai, stengdamiesi prisitaikyti prie kintančios aplinkos mutuoja, tačiau negavome jokio pranešimo apie naują gripo atmainą nei iš PSO, nei iš ECDC, todėl nerimauti nėra pagrindo", - sakė ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus gydytoja Giedrė Šeškaitė. 

PSO ir ECDC duomenimis, numatoma, jog ateinantį gripo sezoną aplinkoje cirkuliuos trys gripo virusai: A(H1N1), A(H3N2) bei B tipo gripo virusai. Visų numatomų gripo virusų tipai bus 2011-2012 metų sezoninės gripo vakcinos sudėtyje. 

Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui, tačiau galima pasiskiepyti ir vėliau.

PSO pasiskiepyti rekomenduoja daugumai, o ypač 65 metų ir vyresniems bei visų amžiaus grupių asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis: širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma, metabolinėmis, inkstų ligomis bei asmenims, kurių imunitetas yra nusilpęs.


Šiame straipsnyje: kiaulių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių