Vakcinos nuo ŽIV kūrėjai nepraranda vilties

JAV tyrinėtojai teigia dar vienu žingsniu priartėję prie atsakymo į klausimą, kodėl kai kurie žmonės turi natūralią apsaugą nuo ŽIV. 

Jie tiki, kad kai kurių infekuotųjų, susergančių AIDS labai negreitai, organizmas gamina baltuosius kraujo kūnelius, gebančius geriau kovoti su virusu. 

Žurnale „Nature“ paskelbti atradimai gali padėti sukurti veiksmingą vakciną nuo AIDS. 

Tačiau Masačusetso technologijos instituto ir Harvardo tyrėjų komanda teigia, kad praeis dar mažiausiai dešimtmetis kol tokia vakcina bus atrasta. 

Atradimai susiję su vadinamaisiais „rinktiniais“ asmenimis – nedidele grupe žmonių, kurie, užsikrėtę ŽIV, arba apskritai nesuserga AIDS, arba jų liga progresuoja labai lėtai.

XX a. pabaigoje buvo nustatyta, kad šie žmonės (maždaug 1 iš 200 užsikrėtusiųjų ŽIV) turi ypatingą geną, dar žinomą kaip HLA B57. 

Tyrėjų komanda, kuriai vadovavo Masačusetso technologijos instituto profesorius Arupas Chakraborty‘is ir Harvardo profesorius Bruce Walkeris, nustatė, kad šis genas verčia organizmą gaminti daugiau veiksmingų T tipo ląstelių – su infekcija kovojančių baltųjų kraujo kūnelių. 
Tai leidžia tarsi „įkalinti“ ŽIV virusą, bet tokie žmonės tampa jautresni autoimuninėms ligoms. 

Tyrimas pagrįstas kompiuteriniu modeliavimu, rodančiu, kaip imuninės ląstelės vystosi specialiame imuninės sistemos organe – antkrūčio liaukoje. 

Vakcinos „galvosūkis“

Tyrėjai teigia, kad tyrimas gali padėti sukurti veiksmingą vakciną.Jis gali padėti sukurti vakcinų, sukeliančių tokį patį organizmo atsaką į ŽIV, kaip į jį reaguoja „natūralų“ imunitetą turinčių žmonių organizmas. Antra vertus net jei tyrėjai žinotų, kokią vakciną nori sukurti, prireiktų mažiausiai dešimtmečio, kol ji patektų į gydytojų rankas. Profesorius Bruce‘as Walkeris BBC sakė: „Kai kurie žmonės gali patys kontroliuoti ŽIV ir mums būtina suprasti, kaip tai vyksta. Šis tyrimas tai padeda padaryti.“ 

Profesorius Chakraborty‘is pridūrė: „Tyrimas leidžia mums išspręsti dar vieną vakcinos „galvosūkio“ dalį.“ 

Genetinė apsauga

Komentuodamas tyrimą, „Terrence Higgins Trust“ klinikos direktorius Jasonas Warrineris teigė: „Viskas, kas leidžia mums geriau pažinti su ŽIV susijusią genetinę apsaugą, duoda naudos kuriant vakciną, o vieną dieną – ir vaistus nuo šio sudėtingo viruso. 

„Tačiau šie „rinktiniai“ žmonės sudaro tik mažytę grupę, kuri neturi imuniteto nuo ligų, susijusių su ŽIV. 

„Jungtinėje Karalystėje ŽIV išlieka greičiausiai auganti rimta sveikatos sutrikdymo būsena: užsikrėtusiųjų – 83 000, todėl yra gyvybiškai svarbu, kad žmonės naudotų prezervatyvus ir saugotų save.“ Tyrimas skelbiamas internete, žurnale „Nature“.


Šiame straipsnyje: AIDS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių