Ar galima skruzdėlyną perkelti į kitą vietą?

  • Teksto dydis:

Jei susidūrėte su jūsų valdose apsigyvenusiomis kaimynėmis – skruzdėlytėmis, žinokite, kad įsikūrėlių lengvai neišprašysite. Tačiau, jei jūsų kieme išdygo skruzdėlynas, yra būdas, kaip perkelti jį į kitą vietą.

Jei susidūrėte su jūsų valdose apsigyvenusiomis kaimynėmis – skruzdėlytėmis, žinokite, kad įsikūrėlių lengvai neišprašysite. Tačiau, jei jūsų kieme išdygo skruzdėlynas, yra būdas, kaip perkelti jį į kitą vietą, sako gamtininkas Andrėjus Gaidamavičius.

LRT skaitytojas Zenonas iš Palaumenių teigia susiduriantis su gana įprasta problema. „Mano kieme pūpso didžiulis skruzdėlynas. Labai myliu gamtą, bet skruzdėlės kelia daug nepatogumų man ir mano šeimai. Kaip saugiai ir nenuskriausdamas gamtos galėčiau iškelti tą skruzdėlyną iš savo kiemo? Ar tai daryti galima?“ – klausia jis.

Jam atsako gamtininkas A. Gaidamavičius. Anot jo, perkelti skruzdėlyną į naują vietą tikrai galima. „Kažkada, kai miškuose trūkdavo skruzdėlių, miškininkai tokiu būdu jas daugindavo – pernešdavo skruzdėlyną supylę jį į kibirą“, – pasakoja A. Gaidamavičius.

Zenonui jis siūlo pasielgti taip pat, tik įspėja, kad pernešti reikia ne tik skruzdėlyno viršutinę dalį, bet ir apatinę, pasėmus šiek tiek žemių. Tačiau pastarųjų esą svarbu nesumaišyti su pačiu skruzdėlynu.

„Svarbiausia, kad kartu su skruzdėlėmis būtų paimta motinėlė. Skruzdės – kaip ir bitės, šie vabzdžiai yra jų giminaičiai. [...] Motinėlė paprastai tokiuose skruzdėlynuose būna po žeme“, – aiškina A. Gaidamavičius.

Jei motinėlė liks toje pačioje vietoje, kur ir buvusi, ji ten toliau gyvens su likusiomis skruzdėlėmis. „Ta motinėlė kurs naują savo palikuonių kartą, o tos kitos skruzdėlės, kurios bus perkeltos be motinėlės, paprasčiausiai žus“, – teigia gamtininkas ir priduria, kad skruzdėlės tarnauja motinėlei ir be jos negali gyventi.

Jis pasakoja, kad perkeltos skruzdėlės toliau sau rankioja šapelius ir kuriasi naują skruzdėlyną.  „Bet reikia pasistengti paimti kuo daugiau skruzdėlių, kad neliktų didelė dalis jų. Šios skruzdėlės pasimes ir neras kelio“, – sako specialistas.

A. Gaidamavičiaus teigimu, skruzdėlės orientuojasi pagal kvapą. Kvapai esą žymi vietas, kur yra pačių skruzdėlių kvapai. Jei skruzdėlė atsiduria visiškai naujoje vietoje, pasak gamtininko, ji iš pat pradžių pasimeta.

Skruzdėlyną reikėtų perkelti į saugią vietą, kur jis netrukdytų kitiems. Tik jei jį nunešite netoli, gali būti, kad skruzdėlės sugrįš. „Jei 50 metrų – jos gali sugrįžti, bet, jei toliau, – vargu“, – patikslina specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių