Nedaugelis lankytojų žino, kad medyje auga valgomas grybas. Kai kurie grybautojai šį grybą laiko itin vertingu laimikiu, nes jo skonis primena vištieną.
Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė ir pati yra fotografavusi šį grybą Plungėje.
„Nuotraukose yra valgomoji geltonpintė (lot. Laetiporus sulphureus). Pati ją fotografavau ant to paties medžio Oginskių parke prieš dešimt dienų. Kaip sako pavadinimas, ji išties valgoma, bet tik kol jauna ir minkšta“, – paaiškino specialistė.
Geltonpintes patariama rinkti tik anksti pavasarį, rudeniop šie grybai nėra skanūs.
„Dabar šio grybo skonis bus tarsi pjuvenų, išvirtų grybų sultyse. Valgomosios geltonpintės labai dažnos ir Lietuvoje, ir Europoje, auga ant įvairių lapuočių medžių“, – paaiškino J. Motiejūnaitė.
Valgomoji geltonpintė yra ryškios oranžinės spalvos.
Šie grybai auga nuo pavasario iki rudens parkuose, soduose, skveruose, retai miškuose ant ąžuolų, gluosnių, uosių, klevų, guobų ir kitų lapuočių.
Šie grybai medžiams iš pradžių kaip parazitai, vėliau kaip saprotrofai padaro daug žalos.
(be temos)