ES klimato stebėsenos tarnyba: nuo 2005-ųjų vandenynai šyla beveik dvigubai greičiau

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) klimato stebėsenos tarnyba „Copernicus“ pirmadienį pranešė, kad nuo 2005 metų vandenynai šyla beveik dvigubai greičiau, dėl žmogaus veiklos sukeltos klimato kaitos kylant pasaulinei temperatūrai.

„Vandenynų šiltėjimas gali būti laikomas mūsų pasaulinio atšilimo rodikliu. Nuo praėjusio amžiaus 7-o dešimtmečio metų jis nuolat didėjo, o maždaug nuo 2005 metų vandenynai pradėjo šiltėti beveik dvigubai greičiau“, – žurnalistams sakė „Copernicus“ jūrų aplinkos stebėsenos tarnybos okeanografė Karina von Schuckmann (Karina fon Šukman).

Per pastaruosius du dešimtmečius vandenynų šiltėjimo greitis šoktelėjo nuo 0,58 vato kvadratiniam metrui iki 1,05 vato kvadratiniam metrui, teigiama „Copernicus“ jūrų tarnybos vandenynų būklės ataskaitoje.

Vandenynai užima apie 70 proc. mūsų planetos paviršiaus, todėl yra svarbūs klimato reguliatoriai ir veikia kaip anglies dvideginio absorbentai, iš atmosferos sugeriantys šiltnamio efektą sukeliančias dujas.

Jungtinių Tautų (JT) Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ekspertų grupė teigia, kad nuo 1970 metų vandenynai sugeria apie 90 proc. dėl oro taršos susidarančio šilumos pertekliaus.

„Copernicus“ teigė, kad jos ataskaitoje išsamiai aprašyta „rekordinė vandenynų temperatūra, iki vandenyno gelmių besitęsiančios karščio bangos, beprecedentis jūros ledo nykimas ir didėjantis vandenyne sukauptos šilumos kiekis“.

Be to, 2023 metais daugiau nei 20 proc. pasaulinio vandenyno paviršiaus buvo užfiksuota bent viena stipri ar ekstremali jūros karščio banga.

Dėl to sutrikdomos ekosistemos ir pažeidžiama trapi maistingųjų medžiagų pusiausvyra vandenyne, o dėl šiltėjančių vandenų stiprėja uraganai, audros ir kiti ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
su gamtos stichija nepakovsi,žmoogus prieš ją bejėgis,taip kad gyvenkim tol kol gamta mums leis egzituoti ir džiaukimės viskuo čia ir dabar ,o ateity gamta nuspres kiek mums to džiaugsmo liko...

Girinis

Girinis portretas
žmogus greit pajus Medziu Stokos Padarinius,kol kas jis deje to dar nejaucia kirsdamas Medzius!!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių