Everesto regione uždrausta naudoti vienkartinius plastikinius gaminius

Everesto regione uždrausta naudoti vienkartinius plastikinius gaminius, siekiant sumažinti didelius kiekius šiukšlių, paliekamų keliautojų ir alpinistų, trečiadienį pranešė Nepalo valdžia.

Šiemet Evereste – aukščiausioje mūsų planetos viršukalnėje – apsilankė rekordiškai daug alpinistų, o per vyriausybės pradėtą švarinimosi iniciatyvą taip pat buvo surinkta nei 10 tonų atliekų.

Naujasis draudimas, įvestas Khumbu Pasang Lhamu savivaldybėje, kur yra Everestas ir dar kelios aukštos viršukalnės, nuo sausio įsigalios visiems plonesniems nei 30 mikronų plastikiniams gaminiams, taip pat gėrimams plastmasiniuose buteliuose.

„Jei pradėsime dabar, tai padės mums ilgainiui išlaikyti mūsų regioną, Everestą ir kalnus švarius“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė vietos pareigūnas Ganeshas Ghimire (Ganešas Ghimirė).

Regione kasmet apsilanko per 50 tūkst. turistų, įskaitant keliautojus ir alpinistus.

Siekdama įgyvendinti draudimą, vietos valdžia ruošiasi bendradarbiauti su kelionių agentūromis, oro linijų bendrovėmis ir Nepalo alpinistų asociacija, tačiau kol kas nenuspręsta dėl nuobaudų už naujų taisyklių pažeidimus.

Aplinkosaugininkai taip pat nerimauja, kad Evereste susikaupusios šiukšlės daro įtaką atokesnėje slėnio dalyje esantiems vandens ištekliams.

Prieš šešerius metus Nepalo valdžia pradėjo rinkti iš visų alpinistų komandų 4 tūkst. dolerių (3,6 tūkst. eurų) užstatus. Ši suma grąžinama, jei kiekvienas laipiotojas po ekspedicijos parsineša mažiausiai 8 kg šiukšlių. Vis dėlto tik pusė alpinistų sugrįžta surinkę reikiamą atliekų kiekį.

Dėl visuotinio atšilimo tirpstantys ledynai atveria žmonių palaikus ir šiukšles, susikaupusias nuo to laiko, kai prieš 66 metus Edmundas Hillary (Edmundas Hilari) ir Tenzingas Norgay (Tensingas Norgėjus) tapo pirmaisiais žmonėmis, įkopusiais į Everesto viršūnę.

Per šių metų kopimo sezoną Everesto viršūnę pasiekė rekordinis žmonių skaičius – 885. Iš jų 644 kopė pietiniu šlaitu, o 241 – šiauriniu šlaitu iš Tibeto pusės.

Dėl šios priežasties, taip pat dėl prastų orų ir dalies laipiotojų menkos patirties, šiemet Evereste žuvo jau 11 žmonių.

Praėjusią savaitę viena vyriausybės komisija rekomendavo leisti mėginti įkopti į Everestą tik alpinistams, kurie yra pasiekę kito, mažiausiai 6 500 m aukščio Nepalo kalno viršūnę.

Komisija taip pat pasiūlė padidinti mokestį už kopimą į Everestą bent iki 35 tūkst. dolerių (32 tūkst. eurų). Už kopimą į kitas aukštesnes kaip 8 000 metrų viršūkalnes siūloma imti 20 tūkst. dolerių (18 tūkst. eurų) mokestį.

Šiuo metu leidimas leidimas kopti į Everestą kainuoja 11 tūkst. JAV dolerių (9,9 tūkst. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių