Fikusas – namų tvarkdarys: puošia interjerą, valo orą, harmonizuoja emocijas

Storalapis, medį primenantis fikusas, kaip ir alavijas ar mirta, – vienas seniausių kambarinių augalų, kurie anksčiau puikavosi kiekvienų namų svetainėje. "Savo populiarumo fikusai neprarado ir šiandien: jie stebina įvairove, dekoratyvumu, teigiamai veikia aplinką, todėl auginami ne tik namuose, bet ir biuruose, viešosiose erdvėse", – sako VDU ŽŪA asistentas / dėstytojas, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto doktorantas Edvinas Misiukevičius.

Fikusai – tropinių kraštų augalai, jų žinoma virš 850 įvairiausių rūšių. Natūralioje gamtoje tai gali būti krūmai, lianos arba dideli, storakamieniai medžiai. Namuose auginti pritaikytos veislės kur kas mažesnės, ne taip išsišakojusios. "Daugelis teigia, kad tokių fikusų ir priežiūra paprasta, vis dėlto tai gana išrankūs smulkmenoms augalai – norint džiaugtis jų dekoratyviu grožiu, reikia sukurti tinkamą mikroklimatą", – sako E.Misiukevičius.

Indikatorius – lapai

Kad kažkas fikusui netinka, išduoda jo lapai: vysta, raukšlėjasi, gelsta, byra. Priežastys gali būti labai įvairios: sausas oras, perlaistymas, mažai šviesos ar per daug saulės, netinkama temperatūra, perstatymas iš vienos vietos į kitą ir pan. Kai kuriais atvejais fikusas gali prisitaikyti prie aplinkos, tačiau dažniausiai augalas skurs, kol visai nunyks – būtina laikytis kelių esminių taisyklių.

Šviesa ir šiluma

"Fikusams svarbu gauti daug šviesos. Margalapėms veislėms jos reikia mažiau, tačiau bet kuriuo atveju augalas negali stovėti spiginant tiesioginiams saulės spinduliams – lapai pradės džiūti ir kristi, vieta turėtų būti gerai apšviesta išsklaidyta šviesa. Idealiai tinka į vakarus arba rytų pusę nukreipti langai. Kad fikusas formuotųsi tolygiai, reikėtų reguliariai pasukti į šviesą vis kitą augalo pusę", – pastebi specialistas.

Edvinas Misiukevičius. Asmeninio arch.nuotr.

Šie tropikų augalai nepakantūs žemai temperatūrai: geriausia jie jausis, jei namuose bus apie 21 °C šilumos. Fikusai nemėgsta ir skersvėjų, ypač jaučiamų namuose šaltymečiu vėdinant namus.

Vandens procedūros

Drėgmę mėgstančius augalus alina sausas oras, centrinis šildymas.

"Pravartu vazoną pastatyti ant kur kas didesnio skersmens lėkštutės, kurioje priberta akmenukų ir įpilta vandens: garuodamas vanduo apie augalą sukurs santykinai didesnę drėgmę", – pataria pašnekovas. Jis įspėja, kad fikusų negalima perlaistyti – jei substratas vazono viršuje drėgnas, laistyti nereikia.

"Svarbu nepersistengti žiemą – pradės gelsti ir kristi lapai. Negalima laistyti šaltu vandeniu – lapų pakraščiuose atsiras gelsvų dėmių, – vardija neteisingos priežiūros pasekmes E.Misiukevičius. – Fikusų šaknys jautrios drėgmei: jos negali būti užmirkusios, tad vandens įprastoje lėkštelėje ilgai nelaikykite, išpilkite."

Sparčiai auga

Jei mikroklimatas palankus ir netrūksta maistinių medžiagų, fikusai auga labai sparčiai. Augalus rekomenduojama tręšti ištisus metus: rudenį ir žiemą – kartą per du mėnesius, o pavasarį ir vasarą dažniau – kartą per mėnesį specialiai jiems skirtų mineralinių trąšų mišiniu.

Pavasaris – geriausias metas fikusams persodinti ar dauginti auginiais. Jaunus fikusus persodinti reikia kiekvienais metais, senesnius – kas 2–4 metus.

Nesunku daiginti

Daiginti naudojamas stiebas ar viršūnių auginiai. Pastariesiems naudojamos ūglių viršūnės, o stiebas supjaustomas taip, kad kiekvienoje dalyje būtų po vieną lapą, virš jo paliekama 2–3 cm. Auginiai iš karto kelioms valandoms pamerkiami į šiltą vandenį, kad gerai nusiplautų pieniškos augalo sultys, paskui apdžiovinami ir sodinami į žemę – smėlio ir durpių mišinį. Auginiai išleidžia šaknis ir butelyje su vandeniu, kurį nuolat reikia keisti šviežiu, o kad įsišaknijimo procesas vyktų greičiau, neprošal įmesti ir tabletę aktyvintosios anglies.

Butelį, kaip ir vazonus su daiginiais, reikia laikyti šiltoje, šviesioje vietoje. Kad aplinka būtų kuo artimesnė tropikams, vazonuose auginamus daigus pradžioje verta uždengti stiklainiais ar apgaubti plastikiniais maišeliais. Auginiai įsišaknija per 4–5 savaites.

Valo orą, gydo emocijas

Remiantis tiek fengšui, tiek nesenai atliktų mokslinių tyrimų duomenimis, fikusas įtrauktas į dešimtuką naudingiausių kambarinių augalų. Šis augalas vadinamas namų tvarkdariu. Įrodyta, kad fikusas valo orą: mažina nešvarumų, aplinkos išskiriamų kenksmingų cheminių medžiagų kiekį – sugerdamas juos iš oro maitinasi. Šį augalą idealu laikyti miegamajame, svetainėje, bet kurioje patalpoje, kur susiburia daug žmonių, arba ten, kur užterštumas didesnis, pavyzdžiui, kambariuose, kurių langai išeina į judrią gatvę.

Fikusas daro teigiamą įtaką ir psichologinei žmogaus savijautai: sugeria neigiamas emocijas, šalina nervingumą, ramina agresyvius žmones. Pagal ajurvedą, šis augalas geba sureguliuoti geranorišką atmosferą ir priimti teisingus, apgalvotus sprendimus.

Dažniausiai sutinkamos fikusų rūšys

Grakštūs: smulkiais žaliais ar margais lapeliais aplipusius svyruoklinius, arba benjamino fikusus (Ficus benjamina L.) galima formuoti: jie gali būti medžiai ir krūmai, užaugti dideli ar priminti bonsus. Itin dekoratyviai atrodo kelių į vieną vazoną pasodintų ar daugiakamienių augalų supinti it kasa kamienai.

Spalvingi: margalapiai, ryškiai žali ir net purpuriniai – stambialapiai fikusai (Ficus elastica Roxb.) stebina savo spalvų įvairove ir vaškinį spindesį turinčiais lapais. Tinkamai neprižiūrint, pastarasis greitai pradings po tankiu dulkių sluoksniu: dulkės ne tik ne puošia, bet ir trukdo augalui augti.

Formuojami: blizgieji fikusai (Ficus retusa L.) – dažniausiai naudojama bonsams auginti rūšis – pavasarį skabomi kiekvienos naujos šakelės viršūniniai ūgliai, kol augalas sutankėja iki pageidaujamos formos, reikalui esant, galima pašalinti ir storesnes šakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,bute SAULES APSTU...,

...,bute SAULES APSTU..., portretas
bijau,kad JAM bus perKARSTA.???..,suREGULIUOTI PSICHOEMOCINEI busenai BUTU labai NAUDINGAS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių