Gąsdinanti statistika: kasdien nuodingos gyvatės sugelia 7 400 žmonių

Nuodingos gyvatės kelia pavojų beveik 6 mlrd. žmonių visame pasaulyje. Kasdien nuodingos gyvatės sugelia beveik 7 400 žmonių, 2,7 mln. – per metus. Gyvačių nuodai ne tik sukelia siaubingus skausmus ir palieka liekamųjų padarinių, įspėja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Iki 138 000 žmonių nuo gyvatė įkandimo miršta.

400 000 žmonių kasmet patiria liekamuosius reiškinius, be kita ko, aklumą, amputacijas ar potrauminio streso sutrikimus. PSO parengė strategiją, kad iki 2030 metų perpus sumažintų mirčių skaičių. Strategiją tikimasi priimti PSO asamblėjoje, kuri vyks Ženevoje gegužės 20-28 dienomis. Tam, remiantis skaičiavimais, reikalingi 82 mln. dolerių (73 mln. eurų).

Vaikai gyvačių kirčių gali sulaukti keliaudami į mokyklą, ūkininkai – laukuose. „Ne ten pastatyta koja gali baigtis mirtimi“, – įspėja PSO. Ji pasirengusi geriau informuoti gyventojus pavojų keliančiuose regionuose. Išvengti gyvatės įkandimo gali padėti batai. Kadangi žmonės daug kur po gyvatės įkandimo kreipiasi į liaudies medicinos žinovus, šie bus apmokomi nukentėjusiuosius nukreipti į ligonines, jei simptomai yra grėsmingi. Kaimuose norima parengti pirmąją pagalbą galinčius suteikti asmenis. PSO ketina skatinti ir iki šiol visiškai nepakankamą priešnuodžių gamybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pas mus labai pavojinga gyvate angis ,kam jos reikalingos isnaikintu jas isgaudytu ir ramiai visi grybautu zmones

Anonimas

Anonimas portretas
Matyt purvasklaidos nuomone Lietuvai tai labai aktualu turėtu pasirodyti..... Tas žurnaliūga nors karta pats miške angį yra mates, jau nekalbant apie tai kad jis ką nors geltu, žinoma jei pats netyčia neužmynsi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių