Grybų sezonas: ieškokite ir Manerheimo grybinuko

  • Teksto dydis:

Prasidėjus grybavimo sezonui Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) Metodinio analitinio centro ekspertai vėl skelbia labai reto vabalo – Manerheimo grybinuko – paieškas ir ragina grybautojus mėgėjus atkreipti dėmesį į šį saugomą vabalą.

Lietuvoje aptiktos trys grybinukų rūšys. Pats rečiausias iš jų − Manerheimo grybinukas (Oxyporus mannerheimii) – išsiskiria juoda spalva, kitos dvi rūšys – dvispalvės, juodos ir rudos spalvų derinys. Tai nedidelis, 7–9 mm ilgio trumpasparnis vabalas, aptinkamas baravykuose, raudonviršiuose, lepšėse ir kituose skylėtabudiniuose grybuose.

Grybų kepurėlėse stipriais žandais jis išgraužia takus, manoma, kad minta grybinių uodukų lervomis, daro grybą „sukirmijusį“. Grybo kepurėlės apačioje matoma išėjimo landa, primenanti kurmiarausį.

Šis vabalas labai vikrus: pajudinus grybą iššoka pro savo išgraužtą landą ir bando pasislėpti paklotėje ar skrenda. Todėl, norint jį aptikti ir nufotografuoti (radimo faktui dokumentuoti), rastą grybą reikėtų iš karto laikyti virš šviesaus dubens ar maišelio.

Ieškant vabalo jo išgraužtuose takuose, gali tekti grybą sutrupinti. Taip pat reikėtų turėti prietaisą vietos koordinatėms nustatyti (nešiojamąjį GPS imtuvą, mobilųjį telefoną su GPS funkcija). Tokie prietaisai padeda nepaklysti miške.

Manerheimo grybinukas yra saugomas visoje Europoje. Apie jo paplitimą Lietuvoje ilgą laiką beveik nebuvo duomenų – buvo rastas tik dviejose vietose. Šiuo metu šalyje žinomos jau 86 grybinuko radavietės, daugiausia – Rytų Lietuvoje.

Vabalai rasti grybuose, augančiuose mišriuose miškuose su eglėmis ir ypač beržais. Tačiau jų randama ir spygliuočių miškuose, net grynuose eglynuose ar pušynuose. Pastebėta, kad Manerheimo grybinukas mėgsta šviesius miškus, kuriuose nedaug krūmų ir pomiškio.

Šio slapuko paiešką vykdo, tyrimus atlieka VSTT ekspertai. Tačiau prie šių tyrimų galime prisidėti kiekvienas iš mūsų – aptikę baravykų, raudonikių ar lepšių, atidžiai apžiūrėkite jų kepurėles ir paieškokite vabalų.

Radę grybinuką, parašykite visą informaciją: datą, radėjo vardą ir pavardę, tikslias vietos koordinates, padarykite ir atsiųskite vabalo (rūšiai nustatyti) ir jo buveinės nuotraukas, nurodykite grybo, kuriame rastas vabalas, rūšį. Informaciją prašome pateikti VSTT gamtosaugos ekspertui Giedriui Švitrai e.paštu giedrius.svitra@vstt.lt, tel. 8 659 92 702.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių