Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl nederėtų išmesti svogūnų ir kiaušinių lukštų?

2014-03-15 05:00
DMN inf.
Kodėl nederėtų išmesti svogūnų ir kiaušinių lukštų?
Kodėl nederėtų išmesti svogūnų ir kiaušinių lukštų? / Shutterstock nuotr.

Baigėsi svogūnų ramybės periodas – pradėjo dygti tie, kurie buvo laikomi šiltoje ir gan drėgnoje patalpoje. Tokius svogūnus verta pasodinti vieną prie kito į dėžutę su žemėmis arba pamerkti į indelį su vandeniu taip, kad jis liestų tik roputės dugnelį.

Nedera išmesti svogūnų lukštų – jie tiks kompostui, nes turi daug naudingų medžiagų. Be to, pravartu berti sveikų svogūnų lukštus į polietileno maišelius, kuriuose laikomos morkos.
Vasarą pravers svogūnų lukštų antpilas, kuriuo naikinsime žalingus dirvos mikrobus, o lukštų nuoviru laistysime agurkus ir cukinijas – dvi saujas svogūnų lukštų užpilti 10 l vandens ir užvirinti. Kai nuoviras atvės ir nusistovės, jį nukošti. Tuomet į 10–12 l talpos kibirą su maždaug 20 laipsnių šilumos vandeniu (8 l) įpilti 2 l nuoviro ir šiuo mišiniu laistyti agurkus ir cukinijas.

Neišmeskime ir kiaušinių lukštų – jie tinka ne tik kompostui. Pavyzdžiui, nevirtų kiaušinių lukštai iš dalies sumažina padidėjusį dirvos rūgštingumą, o štai virtų kiaušinių lukštai gerina dirvos struktūrą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų