Pereiti į pagrindinį turinį

Prasidėjo kraujasiurbių mašalų bumas

2014-06-06 09:07
DMN inf.

Iki Joninių Lietuvoje – pats kraujasiurbių mašalų pikas. Tie, kurie iš išvykų gamtoje grįžo sukandžioti uodų, paliudys: dabar jie ypač aktyvūs.

Shutterstock nuotr.

Iki Joninių Lietuvoje – pats kraujasiurbių mašalų pikas. Tie, kurie iš išvykų gamtoje grįžo sukandžioti uodų, paliudys: dabar jie ypač aktyvūs. Dzūkijoje jau pastebėti ir mašalai.

Prognozuojama, kad šiemet upinių mašalų turėtų būti daugiau nei pernai. Mokslininkai sako, kad šių kraujasiurbių populiacija stabiliai auga, nes jau kelerius metus į Nemuną nebepilamos biologinės medžiagos, naikinančios šių kenkėjų lervas. Kadangi tam pinigų neturi nei Aplinkos ministerija, nei savivaldybės, prieš vykdami į gamtą apsiginkluokite repelentais ir nusiteikite nuožmiai kovai su šiais kenkėjais.

Lietuvoje jau kelerius metus neskiriant lėšų upiniams mašalams, kurie neduoda ramybės prie Nemuno gyvenantiems ir poilsiaujantiems žmonėms, naikinti, šiemet kraujasiurbių musyčių išvengti nepavyks. Itin išaugusi šių kraujasiurbių populiacija daug metų buvo mažinama į Nemuną pilant specialų biologinį preparatą. Tai greta didžiausios Lietuvos upės gyvenantiems žmonėms leido lengviau atsikvėpti. Vis dėlto šiemet mašalai grįžta. Tiesa, laikinai – dažniausiai gyventojų nekenčiami vabzdžiai atakas pradeda birželio 5–10 d. Aktyviausiai jie stovyklautojus erzina iki Joninių. O liepos pradžioje jų jau beveik nelieka.

Mokslininkai, tiriantys mašalų skaičiaus pokyčius, pastebi, kad kelerius metus po biologinio preparato naudojimo nutraukimo spartus populiacijos augimas nebuvo fiksuotas – kraujasiurbių daugėjo palengva. Tačiau šiemet gamtininkų prognozės niūresnės – upinių mašalų turėtų būti daugiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų