Kur savo dienas baigia saulės elektrinės?

  • Teksto dydis:

Fotovoltinių saulės modulių tarnavimo laikas yra daugiau nei 20 metų, tačiau ateina metas keisti senos kartos mažiau efektyvius modulius. Tikėtina, kad senieji moduliai savo dienas baigs Montse, kur veikia viena iš dviejų Belgijos perdirbimo gamyklų. Ten šiais metais perdirbta 1 tūkst. tonų, pernai – perpus mažiau, praneša LNK.

„Tai sudėtingas procesas: perdirbimo linijose naudojama įranga, kuri leidžia atskirti stiklą nuo metalų ir plastiką nuo silikono. Po to reikia apdoroti, siekiant išgauti tą kokybę, kuri leistų medžiagas vėl įtraukti į žiedinį ciklą“, – pasakojo tyrimų ir plėtros inžinierius Gregory Lewis.

Dabar apie 90 proc. saulės modulio gali būti perdirbama ir grąžinama į rinką, o šis procentas kasmet didėja.

„Likę 10 proc. – plastiko sluoksnis iš modulio galo. Jį perdirbti sudėtingiau, todėl kol kas ši dalis yra pašalinama. Bet vyksta moksliniai tyrimai. Ateityje galėsime perdirbti beveik 100 proc.“, – aiškino G. Lewis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vis geresnis perdirbimas ir pažangios technologijos finansuojamos iš mokesčio, kuris įtrauktas į saulės elektrinės pirkimo kainą.

„Mokamas aplinkosaugos mokestis, siekiantis pusantro euro už kiekvieną nupirktą plokštę. Būtent už šiuos pinigus ir organizuojame jų perdirbimą“, – sakė saulės modulių surinkimo ir valdymo Belgijoje vadovas Johan Gossens.

Išmontuotas saulės elektrines Belgijoje galima palikti 88 surinkimo punktuose, o tie, kurie atsikrato daugiau nei 40 plokščių, gali jas išvežti tiesiai iš namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis klausia

Senelis klausia portretas
Ar negali kitajcai ta plastika pakeisti i perdirbama?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių