Laukiamas ugnies žiedu vadinamas Saulės užtemimas: kur jis matysis?

Spalio 2 dieną per Žemės rutulį nusidrieks dar vieno Saulės užtemimo šešėlis. Tai bus ne pilnas, o žiedinis užtemimas, kai Mėnulis ne visiškai užstoja saulę, o aplink jį matomas žiedas. Deja, šis užtemimas bus matomas kitoje žemės pusėje, jį pamatys, turbūt, tik patys didžiausi užtemimų mėgėjai ir medžiotojai.

Žiedinis Saulės užtemimas, kitaip vadinamas „ugnies žiedu“, išsiskiria nuo dalinio užtemimo ar visiško Saulės užtemimo charakteringu spindinčiu žiedu, kuris kelioms minutėms pasirodo Saulės vietoje. Deja, šis užtemimas, tai yra per žemės paviršių slenkantis mėnulio šešėlis, nusidrieks per Ramųjį vandenyną.

„Taigi, dauguma žmonių jo nepamatys, tik 5 proc. laiko jis bus matomas virš sausumos. Tačiau šis užtemimas iš tikrųjų kerta Velykų salą, kuri yra labiausiai nutolusi apgyvendinta vieta visoje planetoje, su didžiulėmis statulomis, nuostabi vieta, kurią galima aplankyti jau vien dėl to. Taigi tai neįprastas užtemimas“, – kalbėjo Hjustono gamtos mokslų muziejaus Astronomijos skyriaus viceprezidentė Carolyn Sumners.

LNK stop kadras.

Mėnulio šešėlis pataikys į tolimąją ir egzotišką Velykų salą ir ten jis bus puikiai matomas, bet.. arčiausia sausuma, iš kur reikėtų keliauti į Velykų salą, yra Čilės pakrantė, o ji – už beveik 2 tūkst. kilometrų nuo salos.

„Velykų saloje užtemimas prasidės prieš vidurdienį ir baigsis 14.50 val. Jo maksimumo metu Mėnulis bus tiesiai priešais Saulę, judėdamas skersai Saulės disko apie šešias minutes“, – aiškino C. Sumners.

Kadangi užtemimas, faktiškai, nėra pilnas, astronomai primena, kad į jį žiūrėti galima tik per tamsius apsauginius akinius, nes net ir nedidelis matomas Saulės žiedas gali rimtai pakenkti akies audiniams.

Reikia tikėtis, kad tie, kurie pasiryžo pamatyti ugnies žiedą Velykų saloje, tinkamai pasiruošė šiam reginiui.

LNK stop kadras.

„Svarbiausias dalykas, susijęs su užtemimu – jį patirti. Tą galima padaryti bet kada, kai užtemimas įvyksta, tik turite būti savotišku užtemimų medžiotoju. Ir tai jus nuves į nuostabias vietas visoje Žemėje, kur rasite daugybę vietinių tautų su skirtingais tikėjimais ir skirtingais būdais užtemimams stebėti ir juos švęsti“, – sakė Hiustono gamtos mokslų muziejaus Astronomijos skyriaus viceprezidentė.

Kiekvienais metais įvairiose Žemės vietose galima pamatyti iki penkių užtemimų – daugiausiai dalinių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Visiški užtemimai matomi tik kartą per metus ar dvejus.

Be to, visiško Saulės užtemimo šešėlio zona yra labai siaura, ne daugiau kaip 160 kilometrų pločio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių