Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje jau kriuksi garbanotos kailiuotos kiaulės

2013-12-09 11:28

Garbanotų ir avis primenančių vengrų Mangalica veislės kiaulių pamažu atsiranda ir Lietuvos ūkininkų tvartuose. Prieš daugiau nei mėnesį porą tokių paršelių veisimui įsigijo ir Kretingos rajono ūkininkas Kazys Stončius. Vis dėlto kiaulininkystės specialistams tokios kiaulaitės kelia tik šypseną ir jie tikina, kad komercijai pritaikytuose tvartuose spalvotų kiaulių tikrai nebus.

Pirko dėl grožio ir naudos sveikatai

Nors vengrų Mangalica kiaulės išvestos dar 1833 m., tačiau Lietuvoje jos plisti pradėjo tik prieš keletą metų. Skelbimų, kad parduodami šios veislės paršeliai, jau galima rasti ir populiariuose internetiniuose portaluose.

„Parduodamos vengriškos vilnonės Mangalica kiaulės, atvežtos iš Vengrijos. Jų auginimas nereikalauja daug priežiūros ir išlaidų. Lauke jos gali gyventi ištisus metus – užtenka tik pašiūrės. Maisto racioną sudaro 80 proc. žolė, šienas, šienainis, šiaudai ir visi žalumynai bei 20 proc. baltymai (grūdai). Jų mėsa be cholesterolio! Šiuo metu ši veislė gan reta“, - rašoma viename tokių skelbimų.

Šiuo metu dvejais retos veislės paršeliais, įsigytais prieš daugiau nei mėnesį, džiaugiasi Kretingos rajone, Padvarių kaime, gyvenantis K. Stončius. GRYNAS.lt vyras tikino, kad egzotiškus naminius gyvūnus pirko dėl dviejų priežasčių. Visų pirma kiaulaitės labai gražios, antra, šios veislės kiaulių mėsa žmogaus organizmui labai naudinga.

„Paršeliai atrodo ypatingai gražiai. Tai egzotiški gyvūnai. O mėsa labai naudinga žmogui. Ji skani ir turi mažai cholesterolio. Visa tai žinant, negalėjau nenusipirkti. Apie jas netyčia sužinojau internete. Ten pamačiau jų nuotraukas ir labai susidomėjau“, - pasakoja pašnekovas, pridūręs, kad naująsias augintines pirko iš Švenčionyse gyvenančio ūkininko.

Ūkį papildys ožka

Anksčiau kiaulių niekada nelaikęs K. Stončius jau spėjo pamilti garbanes ir prasitaria, kad jų neskers. Jis tikina lauksiąs kiaulaičių palikuonių, kuriuos ketina pardavinėti.

Vyras stebisi, kad paršeliai labai draugiški ir nori būti glostomi. „Kiaulaitės labai draugiškos, mėgsta, kai jas glosto. Joms tai neatsibosta. Vieną glostai, o kita irgi pribėga. Paršeliai pažįsta svetimus žmones ir juos pamatę pasislepia,“ - dėstė ūkininkas.

Tiesa, iki šiol Kazys su žmona Onute turėjo tik vištų. O pavasarį sutuoktiniai planuoja nusipirkti ir ypatingos veislės – Anglo-Nubian – ožką.

Kretingos rajono gyventojui spalvingus retos veislės paršelius pardavęs ūkininkas Algis Ušackas teigė jomis prekiaujantis maždaug pusantrų metų. Per tą laiką jis pastebi vis didėjantį ūkininkų susidomėjimą. Anot jo, garbanotos riestauodegės tampa vis patrauklesnės.

Vyras tikino, kad dešimties savaičių paršelis, sveriantis 30 kilogramų, kainuoja 600 Lt. Už abi kiaulaites 1200 litų sumokėjęs K. Stončius lygino, kad už Lietuvoje paplitusius tradicinius paršelius prašoma po 200 Lt.

Ant prekystalių kiaulienos nebus

Apie 30 laipsnių speigą iškęsti galinčias retas kiaules Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas teigė daug girdėjęs, bet pats jų dar nematė. Anot jo, tai yra egzotiška veislė, kuri toliau gali plisti mažuose ūkeliuose, bet tikrai ne didžiosiose fermose.

Kaip tik todėl, pašnekovo įsitikinimu, ant parduotuvių prekystalių rasti garbanotų kiaulių mėsos nepavyks.

„Žmogus, turėdamas hobi, atsivežė dvi tokias kiaules. Gal jų padaugės iki aštuonių, bet jokio perversmo nebus. Jos į bendrą genetiką neįsilieja. Tai lygiai tas pats, jei žmogus namuose nutaria laikyti krokodilą. Nuo to naminių gyvūnėlių sistema nepakinta. Kiekvienas gali atsivežti vis naujų veislių kiaulių, bet kiaulininkystės tai tikrai nepakeis. Jos laikomos dėl grožio“, - komentavo A. Baravykas, pridėjęs, kad pasaulyje yra maždaug 300 kiaulių veislių.

Vengrų Mangalica veislės kiaulės išvestos 19 a. pirmoje pusėje vengrų erchercogo Jozefo iniciatyva. Įdomu tai, kad iki 1950 m. Vengrijoje ši kiaulių veislė buvo pati populiariausia.

Mangalica veislės kiaulės yra žoliaėdės ir nereiklios pašarui. Jas pigiai galima išmaitinti žole, vaisiais ir šakniavaisiais, daržovių žieve, sėlenomis, gilėmis, išspaudomis ir pan.

Vengrijoje išvesta kiaulių veislė galiausiai išplito ir visoje Europoje. Teigiama, kad šių kiaulių mėsa turi nesočiųjų riebalų, kurie iš kraujo šalina cholesterolį. Be to, ji ypač tinka vytinimui, nes neperdžiūsta kaip įprasta kiauliena. O Mangalica kiaulių lašiniai ypač vertinami visame pasaulyje.

Iš pradžių veisiant šias kiaules buvo siekta išnaudoti pelkėtas ganyklas ir miškus. Tiesa, tuomet jos labai lėtai priaugdavo svorio ir buvo mažai mėsingos. Tačiau plintant jų populiarumui, surasti būdai, kaip šias problemas pašalinti.

Šiandien dažniausiai sutinkamos trys pagrindinės Mangalica veislės kiaulių spalvos – balta, raudona ir „kregždutės“ (pusiau balta, pusiau juoda).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų