Lietuvoje pradedama rudeninė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Lietuvoje pradedama rudeninė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Jei leis oro sąlygos, planuojama, kad pirmieji orlaiviai su vakcina laukinių gyvūnų imunizavimui nuo pasiutligės pakils antradienį iš Paluknio aerodromo, Trakų rajone.

505 tūkst. jaukų su vakcina iš lėktuvų bus išmėtyti 20,4 tūkst. kvadratinių kilometrų apimančioje buferinėje zonoje – pasienio teritorijose, besiribojančiose su Lenkija ir Baltarusija.

Priklausomai nuo oro sąlygų, rudeninį vakcinavimo nuo pasiutligės etapą planuojama baigti gruodžio viduryje.

Tarnybos teigimu, kasmet rudenį ir pavasarį vykdoma vakcinacija padėjo pasiekti, kad Lietuvoje pasiutlige nebeserga nei naminiai, nei laukiniai gyvūnai, tačiau užsikrėtusių gyvūnų dar aptinkama kaimyninėse šalyse.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikti tyrimai patvirtina, kad jaukai su vakcina atitinka visus saugumo standartus, jie pavojaus nei žmonių, nei gyvūnų sveikatai nekelia, tačiau gyventojai, radę jauką, raginami jo neliesti, nerinkti, nes viduje yra aštri membrana su vakcina, į kurią per neatsargumą galima susižeisti.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, radus jaukų prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai pranešti teritoriniams tarnybos padaliniams – specialistai atvyks juos surinkti.

Laukinių gyvūnų vakcinacija Lietuvoje vykdoma nuo 2006 metų, šalyje pasiutligės atvejų beveik nebepasitaiko. Tačiau kaimyninėse šalyse – Baltarusijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Lenkijoje – pasiutligė paplitusi ir tarp naminių gyvūnų, ir laukinėje faunoje, todėl rizika, kad į Lietuvą užsikrėtusių laukinių gyvūnų atkeliaus iš kaimyninių valstybių, lieka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jus butinai ten pabarstikyt---prie vyriausybes ir seimo

PERSPĖJIMAS

PERSPĖJIMAS portretas
NEPAMIRŠKITE SEIMO IR VYRIAUSYBĖS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių