Pereiti į pagrindinį turinį

Miške pamatę mešką, pradėkite dainuoti

Estijoje, gindama savo jauniklius, meška užpuolė žmogų
Estijoje, gindama savo jauniklius, meška užpuolė žmogų / Shutterstock nuotr.

Nors meška Lietuvoje – viešnia, o ne nuolatinė gyventoja, jei ją pamatysite, būtinai praneškite Gamtos tyrimų centrui, o patys, norėdami apsisaugoti, – uždainuokite.

Eurazijoje ir Šiaurės Amerikoje dar neseniai gyveno 14 rudosios meškos porūšių, iš kurių trys – jau išnykę. Apeninuose Kantabrijos miškų belikę tik 40 individų, tačiau ir pas mus sutinkamo vadinamojo porūšio tebėra apie 80 tūkst. Rytų Sibiro rudųjų meškų – tiek pat. Šiaurės Amerikoje gyvena apie 70 tūkst. grizlių. Iš viso planetoje šiuo metu gyvena apie 275 tūkst. rudųjų meškų.

Kol kas meška į Lietuvą tik užklysta. Jeigu pamatysite mešką, surasite jos pėdas, apie tai būtinai praneškite Gamtos tyrimų centrui, kuris renka duomenis apie visų plėšriųjų žvėrių paplitimą. Taip prisidėsite prie tyrimų ir padėsite sukurti teisingą mūsų gamtos išteklių paveikslą. Jeigu taip nutiktų, kad mešką sutiksite girios takelyje, gali būti, kad ji jūsų neišgirs, nepastebės, todėl pradėkite garsiau kalbėti, jeigu norite – dainuoti. Meška turi žinoti, kad esate čia pat, ir beregint pasitrauks.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų