Ornitologams nusišypsojo laimė: Ventėje pirmą kartą įkliuvo uralinė pelėda

Ventės rago ornitologinės stoties ornitologams nusišypsojo laimė – pirmą kartą į tinklus pateko retas sparnuotis – uralinė pelėda.

Šiais metais rudeninė paukščių migracija Ventėje nebuvo tokia gausi. Ankstesniaisiais metais į tinklus kasdien patekdavo po kelis tūkstančius paukščių, šiemet per dieną sužieduota apie tūkstantis sparnuočių.

Uralinė pelėda pirmą kartą pateko į tinklus, o Šilutės rajone šios rūšies paukštis pastebėtas tik antrą kartą.

Ventės rago ornitologinė stotis kasmet tokiu metu sulaukdavo pagalbininkų iš užsienio. Žieduoti paukščių atvykdavo užsienio studentų, tačiau šiemet dėl siaučiančios pandemijos svečių šalių piliečių nuspręsta atsisakyti.

"Net migracijos piko nebuvo. Vyravo rytiniai vėjai. Paukščiai skrido, bet jie aplenkdavo Ventę. Tačiau mums buvo galimybė užsiimti įdomesne veikla, retesnių paukščių žiedavimu. Tokiu metu, kai dauguma paukščių jau būna išskridę, pradeda į pietus judėti apuokai. Specialiai vakarais per garsiakalbius leidžiame pelių cypsėjimą. Tai ir sudomino pelėdą", – pasakojo Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Eigirdas.

Uralinė pelėda pirmą kartą pateko į tinklus, o Šilutės rajone šios rūšies paukštis pastebėtas tik antrą kartą.

Pirmoji pelėda aptikta tada, kai ją ką tik buvo numušęs automobilis, ji gulėjo ant kelio. Dažniausiai uralinės pelėdos gyvena ir peri Biržų girioje, laikosi šiaurinėje Lietuvos dalyje.

Jau kelerius metus pelėdos specialiai stotyje gaudomos kiekvieną rudenį. Dažniausiai į gaudykles pakliūna mažieji apuokai.

Šios rūšies pelėdų stoties istorijoje sužieduota kiek daugiau nei 500.

Stotyje yra sugauta ir kitų rūšių pelėdų. Ornitologams pavyko sužieduoti 49 lututes, 27 namines pelėdas, septynias balines pelėdas, dvi žvirblines pelėdas, dvi raibąsias pelėdas.

Taip pat į tinklus buvo įkliuvusi viena liepsnotoji pelėda ir viena pelėdikė.

Lietuvoje žieduota viena pelėda buvo pastebėta net Prancūzijos miškuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ERIKAS

ERIKAS portretas
TUOJ PAKLIUS TIK SEIMŪNAI...

Uz

Uz portretas
kiek parduodat ?

žinia konservatoriams

žinia konservatoriams  portretas
gera proga visiems žulikams ir aferistams pradėt susipažinti su Sibiro gyvūnijos pasauliu kol kas neakivaizdžiai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių