Pereiti į pagrindinį turinį

Paukščiai – šiltųjų kraštų link

2015-08-31 05:41

Ventės rage paukščius stebintys ornitologai skaičiuoja vis gausesnius į šiltuosius kraštus traukiančių sparnuočių būrius. Nemažai Lietuvoje vasarą praleidusių gandrų jau pasiekė Turkiją ir sėkmingai traukia ten, kur šilta.

Ornitologai stebi žiemoti išskrendančius paukščius, mūsų krašto gandrai jau nukeliavo toliau nei Turkija.
Ornitologai stebi žiemoti išskrendančius paukščius, mūsų krašto gandrai jau nukeliavo toliau nei Turkija. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ventės rage paukščius stebintys ornitologai skaičiuoja vis gausesnius į šiltuosius kraštus traukiančių sparnuočių būrius. Nemažai Lietuvoje vasarą praleidusių gandrų jau pasiekė Turkiją ir sėkmingai traukia ten, kur šilta.

Gamtoje sklando rudeniškos nuotaikos. Pajūrio ir pamario paukščius stebintys ir žymintys ornitologai rugpjūtį pagavo net kelis tūkstančius į šiltuosius kraštus besirengiančių sparnuočių.

"Migracija jau prasideda. Vien per šį mėnesį mes sugavome per 8 tūkst. paukščių", – pasakojo Ventės rago ornitologijos stoties direktorius Vytautas Jusys.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu į kelionę jau išsirengė ir sėkmingai tikslo link juda gandrai.

"Mūsų gandrai šiomis dienomis jau netoli Turkijos, netrukus jie pasieks ir Izraelį", – sakė V.Jusys.

Ornitologai gali gana tiksliai nusakyti į šiltuosius kraštus keliaujančių gandrų buvimo vietą, mat daugelis šių paukščių pažymėti specialiais siųstuvais.

V.Jusio teigimu, šiemet šie sparnuočiai išskrido nei per anksti, nei per vėlai. Rugpjūčio pabaiga jiems – įprastas migracijos laikas.

Praėjusios savaitės viduryje prasidėjo juodųjų zylių migracija. Iki savaitgalio ornitologams pavyko sugauti daugiau nei 100 šių paukščių. Tai esą yra puikus rezultatas.

Masinių paukščių kelionių pradžios tikimasi sulaukti jau rugsėjo viduryje. Tada, anot V.Jusio, mūsų kraštus palieka milijonai paukščių.

Ornitologinės stoties vadovas pasakojo, kad šiemet išskirtinių paukščių elgesio pasikeitimų nepastebėjo. Tiesa, pasidžiaugė, kad pastaruoju metu pavyksta pagauti vis daugiau kregždžių.

"Šiemet joms gaudyti buvo palankesni orai. Jų jau esame pagavę per 4 tūkst.", – dėstė pašnekovas.

Gamtos puselėtojus suklusti privertė ir vis dažniau į namų langus atsitrenkiantys ir žūstantys paukščiai.

Ornitologas pripažino, kad tokia sparnuočių žūtis uostamiestyje nėra naujiena.

"Rudenį Klaipėdoje šimtai ir tūkstančiai paukščių taip nusibaigia. Jie tiesiog nesupranta. Lango stikle jiems atsispindi dangus ir medžiai, jie mano, kad nutūps, tačiau to padaryti negali ir rėžiasi į stiklą", – pasakojo V.Jusys.

Pašnekovas prisiminė praėjusių metų įvykius, kai prie Klaipėdos M.Gorkio mokyklos vieną dieną buvo rasta apie 150 vienu metu į stiklą atsitrenkusių ir žuvusių paukščių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų