Pereiti į pagrindinį turinį

Portugalijoje atrastas naujas dinozauras buvo tuometis „grobuonių karalius“

2014-03-06 12:40
BNS inf.
"Shutterstock" nuotr.

Portugalijoje naują dinozaurų rūšį atradę mokslininkai nustatė, kad tie prieš 150 mln. metų gyvenę stambūs gyvūnai buvo viešpataujantys grobuoniai, sakoma trečiadienį paskelbtoje studijoje.

Naujasis dinozauras buvo didžiausias sausumos grobuonis, iki šiol atrastas dabartinėje Europoje, ir vienas iš stambiausių pasaulyje juros periodo plėšrūnų, nurodė studijos autoriai – Lisabonos naujojo universiteto paleontologai Christophe'as Hendrickxas (Kristofas Hendriksas) ir Octavio Mateusas (Oktavijus Mateusas), bendradarbiaujantys su Lorinjano muziejumi.

Torvosaurus gurneyi, kaip ir vėliau gyvenęs garsusis tiranozauras (Tyrannosaurus rex), buvo dviem kojomis vaikščiojęs grobuonis, kurio į peilius panašūs dantys buvo daugiau nei 10 cm ilgio, sakoma straipsnyje, paskelbtame JAV žurnale „PLOS ONE“.

„Jis aiškiai buvo nuožmus grobuonis, – O.Mateusas sakė naujienų agentūrai AFP. – Kad ir kur jis ateidavo, visur buvo šeimininkas. Niekas nebūtų galėjęs varžytis su Torvosaurus jūros periodo pabaigoje. Jis yra T.rex atitikmuo, tik gyveno 80 mln. metų anksčiau.“

Mokslininkų nuomone, Torvosaurus gurneyi užaugdavo iki 10 metrų ilgio ir sverdavo 4–5 tonas. Jų kaukolės buvo apie 115 cm ilgio – nedaug mažesnės negu tiranozaurų.

Portugalijoje rastos fosilijos labai panašios į Šiaurės Amerikoje aptiktas kitos rūšies torvozaurų – Torvosaurus tanneri – liekanas. Iš pradžių mokslininkai manė, kad tie gyvūnai priklausė tai pačiai rūšiai.

Tačiau atidžiau išanalizavus kaulus, tyrėjai nustatė, jog abi rūšys tikriausiai atskirai išsivystė abipus Atlanto vandenyno užuomazgos per kelis milijonus metų.

Anot O.Mateuso, sunku pasakyti, kiek skyrėsi abiejų rūšių individai, tačiau tikėtina, kad galėjo skirtis jų spalvos ir elgsena, todėl juos būtų buvę lengva atskirti.

Šių stambių grobuonių, gyvenusių minėtoje epochoje, atradimas gali iš esmės pakeisti mokslininkų įsivaizdavimą apie mitybinę grandinę juros periodo ekosistemose, aiškino Kanzaso paleontologas Davidas Burnhamas (Deividas Bernamas), kuris tame tyrime nedalyvavo.

„Tie padarai gyveno kartu su milžiniškais žolėdžiais dinozaurais“, dar žinomais kaip zauropodai, aiškino D.Burnhamas. Pasak jo, tie žolėdžiai buvo per stambūs, kad juos galėtų pulti kiti dažni juros periodo plėšrūnai, tokie kaip alozaurai.

Tačiau jeigu duomenys apie torvozaurus yra teisingi, tie plėšrūnai neabejotinai buvo pakankamai stambūs ir greiti, kad galėtų papjauti nedidelį zauropodą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų