Prieraišios ir uostinėjančios pasaulį Luko jūrų kiaulytės

Centriniai Andų kalnai driekiasi per Čilę ir Peru. Būtent šioje teritorijoje dar priešistoriniais laikais žmonės prisijaukino jūrų kiaulyčių laukinius protėvius. Dabar pasaulyje žinoma 14–15 veislių šių gyvūnų, kurių gerbėjų ir augintojų gretos auga ir Lietuvoje.

Nuo plikų iki ilgaplaukių

Jūrų kiaulytės į Europą buvo atvežtos maždaug prieš 400 metų. Kodėl šie gyvūnai vadinami jūrų kiaulytėmis? Greičiausiai todėl, kad buvo atvežti iš už jūrų ir skleidžia garsus, panašius į negarsų kiaulės žviegimą. Beje, jūrų kiaulyčių populiarumas Europoje ypač išaugo po Antrojo pasaulinio karo.

Netrūksta susidomėjimo šiais gyvūnėliais ir Lietuvoje – tuo nesunku buvo įsitikinti neseniai Žemės ūkio akademijoje vykusioje gyvūnų parodoje. Ten su savo augintinėmis dalyvavęs finansų srityje dirbantis Lukas Maciulevičius sutiko pasidalyti savo daugiamete patirtimi, auginant jūrų kiaulytes.

Visos brangios ir mielos

Luko namuose kiaulytės gyvena atskiroje šiltoje patalpoje, erdviuose narvuose. Gyvūnėliai labai skiriasi savo išvaizda, nes Lukas augina dešimties skirtingų veislių jūrų kiaulytes – nuo visiškai plikų iki ilgaplaukių ir garbanotų. Šie gyvūnėliai skiriasi ne tik kailio plaukų ilgiu, bet ir jų spalva, sukrumu.

Paklaustas, kurios iš augintinių jam brangiausios, Lukas nedvejodamas atsakė: "Man jos visos brangios. Jei turite galvoje kainą, tai mažiausiai – nuo 50 eurų – kainuoja trumpaplaukės jūrų kiaulytės. Parodose labiausiai vertinamos dėmėtos. Brangiausios yra ilgaplaukės texel veislės jūrų kiaulytės. Populiariausios iš šių – rusvaplaukės. Iš savo gentainių išsiskiria lunkarya veislės jūros kiaulytės, kurių kailyje yra dvi rozetės, t.y. verpetai, nuo kurių priklauso ilgų, garbanotų plaukų augimo kryptis.

Naudingi patarimai

Žmonėms minėtoje parodoje labai patiko visiškai plikos jūrų kiaulytės, tačiau labiau buvo domimasi tamsios kūno spalvos, o ne, pavyzdžiui, rusvos, panašios į paršiuką, odos gyvūnėliais raudonomis akimis. Šios veislės gyvūnėliai ypatingi ir tuo, kad servetėlėmis nuo jų odos reikia valyti dulkes, kitus nešvarumus.

Vienuose narvuose gyvena vienos lyties jaunikliai, kituose narvuose – kitos, kai kuriose – nėščios patelės. Pasak Luko, jei norite auginti jūrų kiaulytę ir daug laiko praleidžiate namuose, tai galima įsigyti ir vieną gyvūnėlį, tačiau tuo atveju, jei jūsų visą dieną nėra namuose, reiktų dviejų vienos lyties gyvūnėlių. Mat tai labai socialūs gyvūnai. Kodėl reikia įsigyti tos pačios lyties gyvūnus? Todėl, kad tokiu būdu bus išvengta nepageidaujamų palikuonių. Antraip, neišmanantys šių gyvūnų veisimo ypatybių žmonės greitai pražudo patelę", – aiškino Lukas.

Šių gyvūnėlių pagrindinis jutiklis yra uoslė, o ne rega ar klausa.

Gyvūnėlių mityba

Pašnekovas parodė jauniklių grupelę narve. Jie kažką uostinėjo. "Šių gyvūnėlių pagrindinis jutiklis yra uoslė, o ne rega ar klausa. Jūs įėjote, ir jie pajuto naują kvapą. Uostinėdami jie pažįsta pasaulį. Beje, jūrų kiaulytės, kaip žinia, yra vegetarės: minta specialiu pašaru, žaliomis morkomis, salotų, kopūstų lapais, įvairiais grūdais, šienu. Būtent šienas sudaro didžiąją dalį pašaro. Jis reikalingas jūros kiaulyčių virškinimo sistemai ir dantims, kurių jos turi 20.

Kadangi jūrų kiaulytės įpratusios nuolat kramtyti, tai jos šeriamos kelis kartus per dieną. Jei pritrūksta dėmesio ar skanesnio maisto, pradeda švilpti. Ir tas švilpimas gali pasigirsti bet kuriuo dienos metu. Beje, šiuos gyvūnėlius galima palepinti ir vietiniu obuoliu, arbūzu, šviežiu agurkėliu. Jei pastarasis augintas savo darže, be chemikalų, jo lupti nereikia, o jei pirktas – odelę nulupti. Labai svarbu, kad indelyje niekada netrūktų šviežio kambario temperatūros geriamo vandens", – patarė Lukas, auginantis jūrų kiaulytes nuo vaikystės.

Susižavėjo, būdamas 12-metis

Jūrų kiaulytės – pasaulyje yra 15–16 skirtingų jų veislių – lytiškai subręsta per 60–90 dienų, fiziologiškai – per 5–8 mėnesius ir jauniklius gali vesti bet kuriuo metų laiku. Gyvena netrumpai – 5–8 metus, o kartais ir ilgiau. Negalima šių gyvūnėlių laikyti akvariumuose dėl prastos oro cirkuliacijos juose. Lengvos konstrukcijos metaliniame voljere vienai jūrų kiaulytei reiktų apie 0,7 kv. m ploto, kad gyvūnėlis galėtų patogiai gyventi.

Anot Luko, jūrų kiaulytėmis jis susižavėjo būdamos 12-metis. "Vedžiodavome kartu su kaimyne savo šunis, šnekėdavomės apie šį bei tą. Kai sužinojau, kad ji namuose turi beplaukių jūrų kiaulyčių, nuėjau jų pažiūrėti ir susižavėjau. Ilgai ieškojau, kur jų, plikų, įsigyti. Mat Lietuvoje tokių buvo labai nedaug. Tad teko važiuoti į kitas šalis ir parsivežti šių gyvūnėlių", – kalbėjo Lukas, servetėle valydamas plikutėlės jūros kiaulytės odą.

Imsis lauktos iniciatyvos

Pamažu Lukas didino savo augintinių veislių įvairovę. "Dabar turiu dešimties veislių jūrų kiaulyčių. Į parodas atrenku pačias geriausiais, kurios atitinka visus tarptautinėse parodose tokiems gyvūnams keliamus reikalavimus. Nesu pasiekęs įspūdingų laimėjimų, bet pernai vykusioje tarptautinėje šių gyvūnų parodoje Ukrainoje maniškis skinny veislės patinėlis Piggy Wiggy Paul pelnė antrąją vietą", – kalbėjo Lukas.

Pašnekovas pasidalijo gera žinia tiems, kurie domisi jūrų kiaulytėmis – Lukas su bendraminčiais imasi iniciatyvos organizuoti tų gyvūnėlių parodas ir Lietuvoje, pasikviečiant vertintojus iš užsienio. Kaip vertinamos jūrų kiaulytės? Veislės atstovė padedama ant specialaus apvalaus padėklo priešais veislės savybes vertinančio teisėjo akis. Jūros kiaulytės, skirtingai nei, pavyzdžiui, pelės, labai tinkamos tokiai apžiūrai, nes jos geba sustingti ant padėklo. Kai kurios Luko jūros kiaulytės jau elgiasi kaip profesionalios pozuotojos parodose. Tad linkime Lukui ir jo įspūdingoms augintinėms sėkmės Lenkijoje rengiamame jūros kiaulyčių Žiemos čempionate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktorijux Pets

Viktorijux Pets portretas
Sveiki! Pati auginu 2 jūrų kiaulytes ir net neketinu sustoti! Beje, jūrų kiaulytėms reikia gyventi bent po dvi!

Sniegė

Sniegė portretas
nuostabios augintinės,tos verpetuotos tikros gražuolės....

Rycka

Rycka portretas
Siap juru kiaulytes azijoj auginamos maistui
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių