Šiomis naktimis pakelkite akis į dangų – laukia įspūdingi vaizdai

  • Teksto dydis:

Prasideda nuostabus laikotarpis – gražūs vaizdai mūsų padangėje. Prasideda perseidų meteorų lietus ir truks kelias dienas. Meteoritų pikas prognozuojamas dar šią savaitę. Kas tai per reiškinys ir kada geriausia ieškoti meteoritų, LNK žurnalistų pokalbis su Vilniaus universiteto astrofiziku Vidu Dobrovolsku.

– Ar krintančios žvaigždės ir krintantys perseidai – skirtingi reiškiniai?

– Iš esmės tai tas pats. Eilinę naktį galime pamatyti kelias krintančias žvaigždes, o meteorų lietūs – perseidai – didesnis srautas, kai per minutę sužimba po vieną, kartais ir daugiau.

– Kada galėsime išvysti perseidų lietų?

– Laukiama naktį iš penktadienio į šeštadienį. Tačiau jau dabar naktimis galima pastebėti, kad krintančių žvaigždžių daugiau nei įprastai. Jei savaitgalį nepavyks pažiūrėti, bent savaitę vėliau dar bus proga pasižvalgyti į dangų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ką reiškia šis pavadinimas?

– Šios krintančios žvaigždės pasirodo iš Persėjo žvaigždyno, todėl ir pavadinta perseidai. Lapkričio mėnesį buvo krintančių žvaigždžių lietus iš Liūto žvaigždyno, gruodį – iš Dvynių žvaigždyno.

– Kas yra perseidai – atplaišos, nuolaužos, meteoritų dalys?

– Tai kietosios dalėlės. Įprastą krintančią žvaigždę sudaro, kai įsirėžia už aguonos grūdą nedidesnis grūdelis. Jei Žemė susiduria su pupos dydžio kietąja dalele, matome ryškią žvaigždę, jei pataiko maždaug obuolio dydžio grumstas, sakome, kad sužimba bolidas – mėnulio pilnaties ryškumui prilygstantis žybsnis. Tokių grūdelių išbarsto kometos, keliaudamos aplink Saulę. Tai taip pat Saulės sistemos objektai. Kai kometoms periodiškai garuoja vanduo, nusidriekia uodega ir iš paskos dulkių šleifas. Žemei aplink Saulę besisukant kartais Žemė įlekia į dulkelių debesį ir sakome, kad pradeda lyti žvaigždėmis.

Tiesiog pasitieskite patiesalą ir sugalvokite norų.

– Ar visoje Lietuvoje stebėti perseidų lietų bus vienodai geros sąlygos?

– Sąlygos visur bus vienodai geros. Tačiau lietus sutampa su mėnulio pilnatimi, todėl ji gali užgožti dalį ryškesnių žvaigždžių. Nepaisant to, 10–20 per valandą krintančių žvaigždžių sužibs. Rekomenduočiau vykti už miesto ribų, nes miesto šviesos užgožia. Iš vakaro rekomenduoju pažiūrėti į rytų šiaurės pusę, paryčiais Persėjo žvaigždynas bus tiesiai virš galvos. Nereikia jokių prietaisų – optikų, teleskopų. Tiesiog pasitieskite patiesalą ir sugalvokite norų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nusileiskit

nusileiskit portretas
ant žemės, lietuviai. Čia vis dar įspūdinga, gal kokie dveji metai, o jūs nieko nepastebit.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių