Pereiti į pagrindinį turinį

Ventės rago ornitologai pasigedo paukščių

2013-10-03 17:01

Šį rudenį gamtos mylėtojai pasigedo pagrindinio jo akcento danguje – virtinių išskrendančių paukščių. Ornitologai pripažino, jog neprisimena tokių metų, kad taip būtų vėlavusi rudeninė paukščių migracija.

Sauliaus Karaliaus nuotr.

Šį rudenį gamtos mylėtojai pasigedo pagrindinio jo akcento danguje – virtinių išskrendančių paukščių. Ornitologai pripažino, jog neprisimena tokių metų, kad taip būtų vėlavusi rudeninė paukščių migracija.

Ventės rage nuo metų pradžios sužieduota tik 8,3 tūkst. paukščių, o pernai per tą laiką buvo sužieduota apie 40 tūkst. sparnuočių.
"Šiais metais labai silpna migracija, net nematyti srautų. Vis dar laukiame, tačiau nenustebčiau, kad ji taip ir praeis nepastebima", – stebėjosi Ventės rago ornitologinės stoties viršininkas Vytautas Jusys.

Spėliojama, kad paukščiams netinka vyraujantys šiaurės vėjai, jiems labiau priimtinesni vakarų ir pietvakarių krypčių vėjai, tada ir suintensyvėja migracija.
"Pernai spalio 1-ąją buvo sužieduota 3,2 tūkst. paukščių, o šiemet tesužiedavome 200 paukščių. Neskuba paukščiai išskristi. Kregždės dažniausiai išskrenda iki rugsėjo vidurio, o šiemet ir rugsėjo pabaigoje jų Lietuvoje buvo dešimtys tūkstančių", – kalbėjo V.Jusys.

Šį rudenį išskristi į šiltuosius kraštus vis dar delsia nendrinukės, pečialindos, devynbalsės.

"Vasara paukščiams buvo gera, turėjo prisiperėti. Anksčiau paukštvanagių kasdieną pagaudavome, o dabar pamatome tik vieną kitą", – sakė Ventės rago ornitologas.

Tačiau spalio 1-oji pajūryje buvo įsimintina, nes pirmą kartą buvo pastebėta nauja paukščių rūšis.

Palšasis kūltupys užfiksuotas ant Kopgalio molo. Tai yra pirmoji šios paukščių rūšies registracija Lietuvoje.

Pietų Europos ir Azijos gyventoją nufotografavo Jūrų muziejaus darbuotojas Saulius Karalius.

"Nesu visiškai tikras, kad tai būtent ši rūšis, nors kolegos ornitologai ir patvirtina mano spėjimą. Tačiau tam, kad būčiau visiškai tikras, turiu surinkti daugiau informacijos ir gauti patvirtinimą, kad tai tikrai palšasis kūltupys", – teigė S.Karalius.

Jis tikino, kad ne tik Ventės rago ornitologijos stoties paukščių gaudyklės šiuo metu yra tuščios.

"Ventei šiuo metu nepalankūs vėjai, todėl ten ir nėra paukščių. Jie nemėgsta skirsti, kai jiems pučia į uodegą. Jei pradės pūsti vakaris, pagausės ir išskrendančių sparnuočių", – kalbėjo S.Karalius.

Ar iš tiesų sumažėjo paukščių, pasak S.Karaliaus, bus galima spręsti tik pasibaigus migracijai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų