VMVT: Šiaulių ir Kelmės rajonuose nuo paukščių gripo nugaišo gandrai

  • Teksto dydis:

Šiaulių ir Kelmės rajonuose rasti du nugaišę gandrai, juos ištyrus paaiškėjo, kad gyvūnus pražudė paukščių gripas, antradienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Jos teigimu, atvejai, kai paukščių gripu užsikrečia gandrai, Lietuvoje nėra labai dažni, Europoje 2021–2022 m. paukščių gripo sezonu nustatyti 45 tokie atvejai.

Pagrindiniai šio viruso platintojai gamtoje yra laukiniai vandens paukščiai – gulbės nebylės, pilkosios žąsys, baltaskruostės ir kanadinės berniklės, paprastieji suopiai, sidabriniai kirai.

„Tai jau ketvirtas ir penktas labai patogeniško paukščių gripo atvejai, kurie Lietuvoje šiemet patvirtinami laukiniams paukščiams. Siekiant efektyviai suvaldyti pavienius ligos atvejų taškus, paukščių gaišenų radimo vietos paženklintos, o apie patvirtintus atvejus informuoti šalia esantys paukščių ūkiai, medžiotojai bei vietos savivaldybės“, – teigė VMVT atstovė Vilija Grigaliūnienė.

Tarnybos teigimu, dešimties kilometrų spinduliu aplink Šiaulių rajono teritorijoje rastą paukščio gaišimo vietą komercinių paukščių ūkių nėra.

Tai jau ketvirtas ir penktas labai patogeniško paukščių gripo atvejai.

Tuo tarpu Kelmės rajone artimiausias naminių paukščių ūkis nutolęs apie pusantro kilometro atstumu, jame šiuo metu laikoma apie 2 tūkst. vištų dedeklių. Ūkio savininkui apie nustatytą atvejį pranešta nedelsiant.

Visus Lietuvoje nustatomus paukščių gripo viruso atvejus VMVT fiksuoja interaktyviame žemėlapyje.

Įtarimų veterinarijos inspektoriams kelia ir dar kelių laukinių paukščių gaišenos, kurios pirmadienį rastos Utenoje.

Šiuo metu šešių balandžių ir trijų kovų gaišenos dar tiriamos dėl paukščių gripo viruso, balandžiai papildomai bus tiriami ir dėl Niukaslo ligos.

VMVT primena, kad tebęsitesianti pavasarinė laukinių paukščių migracija didina pavojų paukščių gripui patekti ūkius, todėl perspėja naminių paukščių augintojus neišleisti paukščių iš uždarų patalpų, jų pašarą laikyti laukiniams paukščiams neprieinamoje vietoje, nenaudoti atvirų telkinių vandens naminiams paukščiams girdyti.


Šiame straipsnyje: gandraipaukščių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių