5 patarimai, padėsiantys sukurti pritrenkiančią fotografiją

  • Teksto dydis:

Šiais laikais beveik kiekvienas žmogus kišenėje nešiojasi kone visą fotolaboratoriją – išmaniųjų įrenginių kameros pasiekė tokį lygį, kad net profesionalūs fotografai pripažįsta kartais paliekantys daug sveriančią profesionalią įrangą namuose ir pasitikintys savo išmaniuoju telefonu. Dažnai mobiliuoju telefonu užfiksuoti kadrai iškart keliauja į jiems skirtą socialinį tinklą „Instagram“, tačiau ne visi jie yra vienodos kokybės: į ką derėtų atkreipti dėmesį, kad nuotrauka sulauktų socialinio tinklo vartotojų simpatijų?

 

1. Išnaudokite kameros nustatymus

Nors dažniausiai esame įpratę fotografuoti automatiniu režimu, profesionalias nuotraukas nuo mėgėjiškų skiria platesnis kameros nustatymų naudojimas. Specialistai siūlo Išmėginti profesionalų režimą, keisti spalvų ir apšvietimo parametrus. Pavyzdžiui, tam tikri kameros jautrumo šviesai (ISO) nustatymai gali padėti išgauti geresnį rezultatą patalpoje ar tamsiuoju paros metu, o nuo užrakto greičio nustatymų priklausys judančių objektų ryškumas.

Specialistai ragina Nesibaiminti nepavykusių kadrų – juos galima bet kada ištrinti. Rankinė tinkamų nustatymų paieška padės geriau suprasti fotografijos paslaptis, mokytis iš savo klaidų ir nuolat tobulėti. Patariama pavykusius kadrus saugoti RAW formatu – jis leis išsaugoti daugiau vaizdo informacijos ir papildomai apdoroti nuotraukas redagavimo programėlėmis, neprarandant jų kokybės.

2. Įsiminkite tris raides: HDR

Nuotraukos išskirtinumą kuria dėmesys net smulkiausioms detalėms – drugelio sparnų raštams, suknelės klostėms ar senovinių baldų medienos tekstūrai. Patariama dar renkantis telefoną, ieškoti įrenginio, turinčio HDR, arba didelio dinaminio diapazono, funkciją. Ji keičia nuotraukos apšvietimo ir kontrasto parametrus ir randa geriausią balansą – įprastoje fotografijoje tai sukuria įspūdžio efektą ir aiškiai pabrėžia kontrastą tarp pirmo ir antro plano.

3. Skirkite dėmesio antram planui

Netinkamas fonas gali greitai tapti tuo deguto šaukštu, sugadinančiu puikų užfiksuotą kadrą. Specialistai ragina, dar prieš nuspaudžiant fotografavimo mygtuką, įsitikinti, ar antrame plane nėra nereikalingų, blaškančių detalių, kurios gali „paskandinti“ fiksuojamą objektą. Verta pabandyti pakeisti fotografavimo kampą ar atstumą – galbūt to užteks puikiam kadrui.

Įprastai fonas sudaro 60 proc. socialinio tinklo „Instagram“ nuotraukų kompozicijos – taigi, didesniąją kiekvieno kadro dalį. Reikėtų stengtis, kad nuotraukų fonas būtų kuo vientisesnis: tai gali būti medinės lentos, senos knygos, žurnalai ar neįprastas audinys.

Gamintojų nuotr.

Specialistai teigia, kad Išnaudojant portretinio fotografavimo funkciją, kurią turi dauguma šiuolaikinių telefonų, galima sulieti foną, taip pašalinant jo potencialiai keliamą triukšmą. Tai sukurs kontrastą tarp pirmo ir antro plano, padės išryškinti fiksuojamą objektą, o nuotraukos primins profesionalų kūrinius.

4. Ieškokite tinkamo apšvietimo

Pati fotografijos sąvoka reiškia „rašymas šviesa“, todėl nenuostabu, kad ši aplinkybė yra pagrindinė gero kadro sudedamoji dalis. Svarbiausia taisyklė – visada ieškoti galimybių savo kadrą užfiksuoti natūralioje dienos šviesoje, nes tai garantuoja geriausius rezultatus.

Profesionalai siūlo fotografuoti vadinamosiomis „auksinėmis valandomis“ – valandą po saulėtekio ir valandą prieš saulėlydį. Šiuo laiku užfiksuoti kadrai turi natūralų auksinės spalvos efektą, kuris praturtina nuotrauką. Ieškantys daugiau paslaptingumo, gali palaukti momento po saulėlydžio, arba vadinamosios „mėlynosios valandos“. Specialistai primena – natūralus apšvietimas atstoja dešimtis filtrų, kurias siūlo nuotraukų redagavimo programėlės. 

5. Nepamirškite skaitmeninių pagalbininkų

Vienas didžiausių išmaniųjų telefonų fotografijos privalumų – vos keliais paspaudimais pasiekiamos nuotraukų redagavimo programėlės. Be redagavimo neapsieina net didžiausi profesionalai, tad net ir geriausiems užfiksuotiems kadrams gali prireikti nežymių pokyčių.

Fotografai išskirtiniams socialinio tinklo „Instagram“ kadrams siūlo rinktis „VSCO“, „Unfold“ ir „Lightroom“ programėles. Jų siūlomas įrankių „arsenalas“ pakankamai platus, tačiau nevertėtų apkrauti užfiksuoto kadro begale filtrų. Specialistai pataria išbandyti konservatyvių nustatymų – šviesos ir kontrasto – pokyčius, nes reikalingoms detalėms pabrėžti gali užtekti ir švelnių pokyčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juostinė fotografija

Juostinė fotografija portretas
Tik tiems kurie nemoka naudotis šiuolaikinėmis technologijomis.

...,apie SKAITMENINE FOTOGRAFIJA...,

...,apie SKAITMENINE FOTOGRAFIJA..., portretas
skaitmenine FOTOGRAFIJA turi PLATU panaudojimo SPEKTRA ...,tai ZURNALISTAI,VERSLINIKAI,bet...FOTOMENININKAI ir TOLIAU lieka prie JUOSTINES FOTOGRAFIJOS,nes... SKAITMENINE FOTOGRAFIJA daugiau VIENADIENIS REISKINYS...,ieikite i INTERNETA paKLAUSYKITE ka apie JUOSTINE FOTOGRAFIJA kalba KELIAUTOJAS - FOTOMENINNINKAS Paulius NORMANTAS...,tai LABAI IDOMU... TASKAS

Mociute

Mociute portretas
Nereikia,kad pritrenktu ,ar paselot ,trenktu ir taip uztektinai,reikia ,kad suzavetu ,va .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių