Aplinkos ministerija ir miškininkai rengia masiškiausią iki šiol miškų sodinimo akciją

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija ir Valstybinių miškų urėdija (VMU) balandį organizuoja masiškiausią iš visų iki šiol vykusių miškų sodinimo akciją – Nacionalinį miškasodį.

Kaip pranešė miškininkai, balandžio 23 dieną rengiamos akcijos metu planuojama įveisti rekordinį naujų miškų plotą – iš viso 748 ha. Akcijoje kviečiami dalyvauti visi gyventojai, įmonės, įstaigos, organizacijos ir bendruomenės.

„Palikime savo ženklą ateities kartoms, kiekvienas pasodinkime bent po vieną medį Nacionaliniame miškasodyje. Raginu su savo naujai apsodinamais plotais prisijungti ir privačius žemės savininkus ir taip drauge pasiekti Lietuvos tikslą – padidinti šalies miškingumą“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Šiais metais naujai įveisiamuose miškų plotuose bus pasodinta virš 2 mln. įvairių rūšių medelių – beržų, juodalksnių, eglių, pušų bei ąžuolų. Kaip nurodo VMU, Lietuvos miškingumas šiuo metu siekia 33,7 proc. ir kasmet Aplinkos ministerija ir urėdija kelia tikslą jį didinti.

Pasak miškininkų, jei ankstesniais metais miškasodžio talkos buvo skirtos prisidėti prie iškirstų miškų atkūrimo, tai šių metų kryptis – naujų papildomų miškų sodinimas.

Planuojama, kad Nacionalinis miškasodis vyks visuose 26 Valstybinių miškų urėdijos regioniniuose padaliniuose ir aprėps visas savivaldybes. Tikimasi, kad prie akcijos su savo naujai įveisiamais miškų plotais prisijungs ir privačių miškų savininkai ir apsodintas miškais žemės plotas bus dar didesnis.

Anot pranešimo, miškasodžio metu iki pandemijos visuomenė padėdavo pasodinti apie 400 tūkst. sodmenų, o šiemet tikimasi naujo rekordo – kad visus 2 mln. vienetų padės pasodinti neabejingi gamtai piliečiai.

Be naujai įveisiamų miškų plotų, Valstybinių miškų urėdija atkurs ir apie 9175 ha miškų, kuriuose bus pasodinta apie 30 mln. medelių.

„Džiaugiuosi, kad šiais metais didėja įveisiamų miško plotų – net 748,2 ha, taip pat matome rekordiškai daug norinčių prisidėti piliečių, įmonių, organizacijų – laukia ne tik daug darbo sodinant daugiau nei 30 mln. medelių, bet ir išties graži ir prasminga šventė“, – sako Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

VMU miško sėklinėse bazėse, užimančiose 1509 ha, ir 182 sėklinėse plantacijose, užimančias 931 ha, selekciškai atrenkamos genetiškai patikimos sėklos, iš kurių auginami kokybiški miško sodmenys. Tinkamo sodinti miške medelio užauginimas trunka nuo 1 iki 4 metų.

Valstybinių miškų urėdijos medelynuose kasmet užauginama 50 mln. vienetų įvairaus amžiaus ir rūšių sodmenų. Tinkamos miškui veisti paprastosios pušies kasmet išauginama apie 12 mln., paprastosios eglės – 22 mln., juodalksnio 5 mln., karpotojo beržo – 6 mln., bei paprastojo ąžuolo – apie 3 mln. vienetų.

Talkininkų registracija į Nacionalinį miškasodį prasidės balandžio mėnesį. Registracija vyks Valstybinių miškų urėdijos svetainėje www.vmu.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
koks sodinimas jei nenusimato lietaus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių