Ateities kariuomenė: sieks, kad kariai ginklus valdytų mintimis

  • Teksto dydis:

JAV gynybos ministerijos technologijų skyrius, geriau žinomas DARPA vardu, nori mūšyje pasitelkti karių smegenis. Tik ne taip, kaip įsivaizduojate.

Žinoma, mūšio lauke be gerai apgalvotos strategijos, situacijos supratimo ir intelekto nėra ką veikti. Tačiau šįkart ne apie tai, nes DARPA nori skaityti karių mintis ir panaudoti šią galią ginklams valdyti. Galutinis tikslas – ant galvos montuojamas šalmas ar panašus prietaisas, kuris leistų kariams vien mintimis paprastai valdyti įvairius ginklus ar kitas mašinas.

Skamba kaip pastraipa iš mokslinės fantastikos filmo?

Smegenys jau dabar nuolat mintis verčia fiziniai veiksmais. Jums pakanka pagalvoti ir jūsų rankos kyla aukštyn. Savo pusryčius jūs paruošiate šimtais tūkstančių smegenų komandų rankoms, pirštams ir kojoms. Tai – nenutrūkstanti nurodymų grandinė, keliaujanti iš smegenų į galūnes ir organus.

Tačiau kai ateina laikas valdyti ginklus, mums reikia kitokių valdymo įrenginių, kuriems reikia pirštų. Smegenys siunčia signalus į pirštus, o šie perduoda komandas ginklams. Tą tarpinę grandį jau galima pašalinti šiuolaikinėmis technologijomis, bet kol kas dar nepakankamai patikimai.

Savaime aišku, minčių skaitymas yra didžiulis iššūkis. Juk mūsų smegenis dengia kietas kaukolės apvalkalas. Taigi, N3 programos metu DARPA bandys elektrinių, magnetinių, ultragarsinių jutiklių sistemas, kurioms nereikės chirurginės intervencijos. Karys tiesiog užsidės šalmą ir galės mintimis valdyti mašinas, įskaitant ginklus.

Kitas iššūkis – natūralaus žmogaus minčių srauto interpretavimas. Vienu metu jūsų galvoje yra daugybė minčių, tai kaip ginklui suprasti, kurios yra skirtos jam? DARPA nenori, kad kariams tektų ilgai mokytis naudotis naujuoju įrenginiu.

Šis pasiekimas leistų supaprastinti bepilotes mašinas ir vienam žmogui vienu metu valdyti kelis skirtingus ginklus. Tokios sistemos leistų sukurti naujos kartos ginkluotės sistemas, kurios būtų tikslesnės, taiklesnės ir saugesnės jas naudojantiems žmonėms. Mūšio lauke tai būtų didžiulis pranašumas. Dar įdomiau tai, kad ši sistema leistų valdyti ne tik ginklus, bet ir kitas mašinas ar elektronines sistemas.

Galima sakyti, kad DARPA tiesiog nori išrasti naują įvesties-išvesties įrenginį, o vėliau bus galvojama, kaip jį panaudoti. Pavyzdžiui, manoma, kad tinklo administratoriai galės tiesiog pajusti, kai kas nors bando įsibrauti į sistemą.

DARPA šešioms skirtingoms inžinierių grupėms skyrė po beveik 20 milijonų dolerių. Tikimasi, kad per metus kompanijos įrodys, kad gali sukurti šalmus, kurie skaitytų mintis ir leistų šią informaciją panaudoti mašinoms valdyti. Po to seks 18 mėnesių truksiantys bandymai su gyvūnais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na taip

na taip portretas
bus "smagu" kai tas šalmas pateks kokiam teroristui ant galvos

return of a jedah

return of a jedah portretas
kaip tam filme žvaigždžių karai. jedahai mintimis valdo.

Hahaha

Hahaha portretas
Taip taip ,žiūrint į vėliava klyne galva pakelti ,šautuvą užtaisyti ir viskas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių