Pereiti į pagrindinį turinį

Atliko smegenų operaciją pasitelkę ultragarsą

2009-08-05 20:05
Atliko smegenų operaciją pasitelkę ultragarsą
Atliko smegenų operaciją pasitelkę ultragarsą / "Live Science" nuotr.

Šveicarijoje 9 pacientams sėkmingai atlikta smegenų operacija naudojant koncentruotą ultragarsą. Prieš 30 metų toks smegenų operacijos būdas būtų priskirtas mokslinės fantastikos kūriniui, tačiau šiandien tai tikrovė, praneša portalas „Live Science“.

„Novatoriška tai, kad šiuo būdu galima labai saugiai ir tiksliai pjauti giliai smegenyse, nepažeidžiant išorinių kaulų ir odos“, – teigia Nealas Kassellis, Virdžinijos (JAV) universiteto neurochirurgas.

Šveicarų chirurgai šią technologiją išbandė su 9 pacientais, sergančiais chronišku sekinančiu galvos skausmu. Tradiciškai ši liga gydoma sugadinant mažą dalelę tarpinių smegenų gumburo (ji atsakinga už informacijos perdavimą). Tai būtų buvę daroma į kaukolę įsmeigus zondą, kuris būtų valdomas radijo dažniais.

Naujojoje procedūroje ultragarso spindulys nukreipiamas į gydomą smegenų dalį. Tada mažytė smegenų dalytė (maždaug ryžio kruopos dydžio) absorbuoja energiją ir ją paverčia šiluma – temperatūra pakyla iki maždaug 55 °C – ir taip sunaikinamos kenksmingos ląstelės. Visa procedūra stebima magnetiniu rezonansu, tad tai leidžia neurochirurgams būti itin tiksliems.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų