Baltarusija ketina perimti Rusijos savanoriškos interneto kontrolės modelį

  • Teksto dydis:

Baltarusijos saugumo tarybos vadovas Stanislavas Zasis pirmadienį „logišku“ pavadino siūlymą pasitelkiant Rusijos patirtį kurti šalyje pilietinės interneto kontrolės mechanizmą.

„Galima, pavyzdžiui, pasitelkti Rusijos patirtį. Ten yra savanorių susivienijimas – taip, jį kuruojamas valstybės ir bendradarbiauja su valstybinėmis institucijomis – bet tūkstančiai žmonių laisvalaikiu savanoriškai stebi internetą, siekdami aptikti draudžiamos informacijos“, – pareiškė S. Zasis interviu baltarusių naujienų tinklalapiui tut.by.

Paklaustas, ar Baltarusijoje būtų įmanoma sukurti panašų savanorių tinklą pareigūnas atsakė: „Kodėl gi ne? Ar neturime žmonių, suinteresuotų, kad informacinė erdvė būtų saugi? Kad mūsų vaikai, mūsų visuomenė būtų apsaugoti nuo ten esančio negatyvumo?“

S. Zasis patikslino, jog „kalbama apie uždraustos informacijos skeldimą“.

„Pavyzdžiui, draudžiama platinti vaikų pornografiją ar narkotikus. Arba skleidžiamas smurtas ar tam tikra nesantaika, ir žmonės tai mato bei praneša apie tai“, – paaiškino jis galimas savanorių užduotis.

S. Zasis pareiškė nemanąs, kad internetą stebėsiantys aktyvistai teiks daug neobjektyvių skundų.

„Ne, nemanau, kad esama tokios rizikos. Žinoma, žmonės yra skirtingi, bet man atrodo, kad nuspėjama nauda persveria galimus negatyvius aspektus, galinčius pasireikšti, jei įgyvendinsime šią schemą.  Manau, kad ji daug žadanti“, – sakė Saugumo tarybos vadovas.

Jo nuomone, „itin plačios informacinės erdvės neįmanoma kontroliuoti, pasitelkiant vien šalies turimas priežiūros institucijas“.

„Taigi, šiuo klausimu bus naudinga pasikliauti mūsų visuomene. Čia valstybės ir visuomenės interesai sutampa“, – teigė S. Zasis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių