Dinozaurai paliko įrodymų, kaip Žemė atrodė prieš 120 mln. metų

  • Teksto dydis:

Dvi beveik identiškos dinozaurų pėdų sankaupos buvo aptiktos 6 tūkst. km atstumu viena nuo kitos ir pateikė naujų įrodymų, kaip Žemė atrodė prieš 120 mln. metų. Brazilijoje, Pietų Amerikoje, ir Kamerūne, Centrinėje Afrikoje, ekspertai rado per pustrečio šimto panašių dinozaurų pėdsakų. Šiandien abi šias šalis skiria Atlanto vandenynas.

Panašu, jog maždaug prieš 120 mln. metų dinozaurai galėjo laisvai vaikščioti po didžiulę teritoriją, apimančią dabartinę Pietų Ameriką, Afriką, Arabiją, Madagaskarą, Indiją, Australiją ir Antarktidą.

Visa tai sudarė senovinio superkontinento, vadinamo Gondvana, dalį.

Brazilijoje dumble palei priešistorines upes ir ežerus rasti suakmenėję identiškų dinozaurų pėdsakai yra dar viena užuomina, leidžianti manyti, kad abu žemynai kadaise buvo susiję.

„Nustatėme, kad pagal amžių šie pėdsakai yra panašūs. Pagal geologinį ir plokščių tektoninį kontekstą jie taip pat buvo panašūs. Kalbant apie jų formas, jie yra beveik identiški“, – teigė Pietų metodistų universiteto paleontologas Louisas L. Jacobsas.

Afrikos ir Pietų Amerikos skilimas prasidėjo maždaug prieš 140 mln. metų.

Jį sukėlė po jomis esančių tektoninių plokščių judėjimas.

Milijonus metų Afrikos ir Pietų Amerikos plokštės tolo viena nuo kitos po kelis centimetrus kasmet.

Galiausiai žemynus atskyrė Atlanto vandenynas.

„Viena jauniausių ir siauriausių geologinių jungčių tarp Afrikos ir Pietų Amerikos buvo vadinamoji šiaurės rytų Brazilijos alkūnė, prisiglaudusi prie dabartinės Kamerūno pakrantės palei Gvinėjos įlanką. Šiame siaurame ruože abu žemynai buvo vientisi, todėl gyvūnai, esantys abiejose šios jungties pusėse, potencialiai galėjo judėti per ją“, – tvirtino L. L. Jacobsas.

Dinozaurų išnykimas Žemėje buvo staigus ir masinis. Maždaug prieš 66 mln. metų išnyko maždaug trys ketvirtadaliai mūsų planetos augalų ir gyvūnų rūšių.

Šis įvykis žymėjo kreidos periodo pabaigą ir pradėjo kainozojaus erą.

Daugelio mokslininkų nuomone, į Žemę atsitrenkė didžiulė maždaug 14,5 km skersmens kometa arba asteroidas ir nusiaubė planetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių