Pereiti į pagrindinį turinį

Dramblio protėviai buvo kiškio dydžio

2009-07-02 14:32
Dramblio protėviai buvo kiškio dydžio
Dramblio protėviai buvo kiškio dydžio / AFP nuotr.

Maroke rasta gyvūno kaukolė, kurios amžius siekia apie 60 mln. metų, galėjo priklausyti didžiausiam to meto sausumos žinduoliui, šiandien žinomam kaip drambliui. Mokslininkai spėja, kad seniausias pasaulio dramblys savo dydžiu priminė didelį kiškį.

Panašu, kad pirmykštis gyvūnas neturėjo straublio, jo ilgis buvo vos 50 cm, svoris siekė 4-5 kg. Mažasis dramblio protėvis turėjo du ilgus iltinius dantis, kurie vėliau virto iltimis. Kadangi mokslininkams pavyko aptikti tik kaukolę, todėl nustatyti, kaip galėjo atrodyti likusi gyvūno dalis yra sudėtinga.

Naujai atrasta fosilija yra apie 10 mln. senesnė už iki šiol seniausia laikytą kito dramblio protėvio griaučius. Šis atradimas mokslininkams leidžia daryti prielaidą, kad šiuolaikiniai žinduoliai pradėjo vystytis gerokai anksčiau po to, kai išnyko dinozaurai.

Dinozaurai išnyko prieš 65 mln. metų. Manoma, kad mažesni žinduoliai negalėjo egzistuoti kartu su dinozaurais, nes būtų nesugebėję konkuruoti dėl maisto. Todėl kai didieji gyvūnai išnyko, jų vietą užėmė mažesni, kurie nuolatos augo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų