A. Einšteino laiškas su abejonėmis dėl Dievo aukcione parduotas už rekordinę sumą

  • Teksto dydis:

Alberto Einsteino (Alberto Einšteino) ranka parašytas laiškas, kuriame mokslininkas išdėstė savo mintis apie Dievą, religiją ir gyvenimo prasmės paieškas, antradienį aukcione buvo parduotas už 2,89 mln. dolerių (2,53 mln. eurų).

Tai rekordinė suma A. Einsteino laiškams, ir ji smarkiai viršijo prieš aukcioną apskaičiuotą jo maždaug 1–1,5 mln. dolerių (0,88–1,3 mln. eurų) vertę, nurodė aukcionas „Christie's“.

2002-aisiais už 2,1 mln. dolerių (1,84 mln. eurų dabartiniu kursu) buvo parduotas 1939 metų laiškas, kuriame A. Einsteinas perspėjo tuometinį JAV prezidentą Frankliną D. Rooseveltą (Frankliną D. Ruzveltą) apie Vokietijos bandymus sukurti atominę bombą.

Antradienį parduotą laišką legendinis fizikas vokiškai parašė vokiečių filosofui Ericui Gutkindui (Erikui Gutkindui) Naujojo Džersio Prinstono mieste 1954-aisiais. Jame jis sako, kad netiki Dievo.

„Žodis „Dievas“ man nereiškia nieko, išskyrus žmogaus silpnumo apraišką ir padarinį, o Biblija – pagarbos vertų, bet vis tiek gana primityvių legendų rinkinį“, – rašė mokslininkas, geriausiai žinomas dėl savo paskelbtos reliatyvumo teorijos.

„Jokia interpretacija, kad kokia subtili ji bebūtų, negali pakeisti (mano nuomonės) apie tai“, – pusantro puslapio apimties laiške pridūrė įžymus fizikas, kurio vardas tapo genialumo sinonimu.

Pasak aukciono, laiškas anksčiau buvo parduotas per varžytines 2008-aisiais ir tąsyk buvo nupirktas vieno privataus kolekcininko už 404 tūkst. dolerių (354 tūkst. eurų).

A. Einsteinas, sekuliarių pažiūrų žydo aškenazio sūnus, buvo priverstas bėgti iš Vokietijos, kai į valdžią atėjo Adolfas Hitleris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladas

Vladas portretas
Tai jis dabar matomai pekloje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių