ESA balsuos dėl kosmoso misijų ateities

Europos kosmoso agentūros (ESA) Ministrų taryba antradienį balsuos dėl svarbių ateities projektų – naujų raketų-nešėjų kūrimo, planuojamos misijos į Marsą ir Tarptautinės kosminės stoties (TKS) likimo. Ši agentūra siekia tapti pirmaujančia institucija kosmoso srityje. Lietuva neseniai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su ESA ir siekia tapti jos nare.

„Ariane 6“ – taip vadinsis moderni europiečių sukurta raketa-nešėja, jei tik bus sutinkama iki 2020 m. tam skirti beveik 4 milijardus eurų. Analitikai pastebi, kad pagal technologijas ir siūlomas kosminių krovinių gabenimo kainas, dabartinė  – penktoji Ariadnė – ima atsilikti nuo konkurenčių.

Taip pat siekiama patobulinti kitą europiečių raketą  – „Vega-C“, kuri į kosmosą galėtų skraidinti smulkų krovinį. Šiandien be kita ko bus svarstomas europiečių misijos „ExoMars“ likimas.

Po 4 metų į Marsą ketinama siųsti robotą, kuris, kaip ir amerikiečių marsaeigis „Curiosity“, ten ieškotų nežemiškos gyvybės pėdsakų. Tam trūksta 200 milijonų eurų.

Ir dar 800 milijonų siūloma skirti TKS išlaikymui. Nors pasaulyje pasigirsta svarstymų apie jos uždarymą, europiečiai sako, kad stotis būtina sudaryti galimybes žmonėms keliauti į tolimesnį kosmosą.


Šiame straipsnyje: ESAmaršasrobotsKosmosas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių