Europos raketa „Vega“ pakilo į kosmosą nešdama „Airbus“ stebėjimo palydovą

Iš Prancūzijos Gvianos pakilo Europos raketa „Vega“, nešanti Žemės stebėjimo palydovą ir keturis miniatiūrinius aparatus.

Tai buvo jau antras sėkmingas „Vega“ startas, turintis didelę reikšmę Europos ambicijoms lenktyniauti klestinčioje komercinės aviacijos ir kosmoso technologijų rinkoje su tokiomis varžovėmis kaip JAV verslininko Elono Musko (Ilono Masko) bendrovė „SpaceX“.

Raketa pakilo iš Kuru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje 22 val. 47 min. vietos (4 val. 47 min. Lietuvos) laiku ir sėkmingai iškėlė palydovus per mažiau nei dvi valandas.

Pagrindinis krovinys buvo didelės skiriamosios gebos palydovas, antrasis iš keturių tokių aparatų, sudarančių naują bendrovės „Airbus“ valdomą Žemės stebėjimo tinklą. Pirmąjį palydovą balandį į orbitą irgi iškėlė raketa „Vega“.

Pasak „Airbus“, tinklas „Pleiades Neo“ leis daryti didelės skiriamosios gebos Žemės nuotraukas kariniams ar civiliniams tikslams – pavyzdžiui, likviduojant stichinių nelaimių padarinius.

„Vega“ operatorė „Arianespace“ priklauso įmonių grupei „ArianeGroup“, pusė kurios priklauso „Airbus“.

Per vėliausią paleidimą raketa „Vega“ nešė ir keturis miniatiūrinius „CubeSat“ tipo palydovus.

Vienas iš jų taps dalimi palydovų tinklo, kurį vysto prancūzų startuolis „Unseenlabs“, besispecializuojantis jūrų eismo stebėjimo srityje.

Likę trys „CubeSat“ yra pasiųsti Europos kosmoso agentūros mokslo ir technologijų demonstravimo tikslais.

Per pirmadienio startą buvo pasiųsta jau antroji per šiuos metus „Arianespace“ raketa ir 19-oji nuo pirmojo skrydžio 2012 metais.

Du sėkmingi startai 2021 metais yra gera žinia „Vega“ programai, kuri yra 10 Europos valstybių projektas, atsižvelgiant į pernai lapkritį patirtą nesėkmę, kai dėl techninio gedimo „Vega“ nukrito į jūrą ir buvo prarasti du palydovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Tiek metų tyrinėja orbita,menuli ,kitas planetas ir nieko naujo.Negyvenamos jos ,nesulauksite kitokių tyrimų ,jų rezultatų,nevarkite ,neleiskite pinigus vėjais ir leiskite orbitai ramiai būti.

Bija

Bija portretas
Raketos sujudina dangaus rimties būvi ,todėl orai baisus ,neprognozuojami.Ne atšilimas kaltas o visokie prietaisai, kurie išvedami i orbitą.Sudirūpibdū reikėtų tuo klausimų.Nes kaip tik ppaleidžiama kokua raketa tai oras automatiškai keičiasi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių