Pereiti į pagrindinį turinį

Gabiausiems - nemokamos studijos ISM universitete

2009-05-19 15:30
Gabiausiems - nemokamos studijos ISM universitete
Gabiausiems - nemokamos studijos ISM universitete / ISM nuotr.

Į ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą aukščiausiais rezultatais įstojusieji ir valstybės finansavimą pelniusieji abiturientai galės studijuoti nemokamai. Tarptautinių mastu pripažintas verslo universitetas ISM tokį žingsnį daro pirmą kartą – šią galimybę suteikė naujai priimta švietimo ir mokslo reforma.

Nors studijų kaina ISM didesnė nei studijų krepšelio dydis, geriausiems studentams universitetas finansuos skirtumą tarp studijų kainos ir valstybės finansavimo. Nemokamai ISM galės studijuoti 30 studentų su „krepšeliu“ bakalauro studijose ir 2 studentai tarptautinės magistrantūros studijose.

Iš viso universitetas tikisi sulaukti apie 100 studentų su studijų krepšeliu bakalauro studijose ir 8 studentų tarptautinės magistrantūros studijose. Studentams, kurie nepelnė visiškai nemokamų studijų, valstybės finansavimas padengs didelę dalį ISM studijų mokesčio, o geriausieji pagal pažangumą taip pat galės pretenduoti į studijų mokesčio nuolaidas  nuo 25  iki 50 proc. visos studijų kainos.

„Dabartiniu mokslo ir studijų įstatymu siekiama, kad valstybė finansuotų ne institucijas, o studentus, valstybė orientuojasi į savo piliečius ir jų pasirinkimą. Studentai savo studijų krepšelius galės neštis į tas mokslo institucijas, kurių studijų kokybė ir siūlomos programos vertinamos geriausiai, nepriklausomai nuo to, ar pasirenkamas valstybinis ar privatus universitetas. Kadangi valstybės numatyti studijų krepšelio dydžiai nepadengs viso ISM studijų mokesčio, mes priėmėme sprendimą geriausiai besimokantiems užtikrinti galimybę studijuoti nemokamai“, – teigė ISM rektorius doc. dr. Nerijus Pačėsa.

Pasak N. Pačėsos, konkurencija tarp mokslo ir mokymosi institucijų, neskirstant jų į valstybines ar privačias, yra būtina, nes tai viena esminių paskatų tobulėti. „Konkuruodami tarpusavyje turime siekti kuo aukštesnės veiklos kokybės, pelnyti pasitikėjimą ir pripažinimą bei ieškoti naujų galimybių. Iš esmės šiuo metu studijos Lietuvoje konkuruoja su studijomis užsienyje – didelė dalis jaunimo žvalgosi į universitetus svetur, tikėdamiesi aukštos kokybės studijų. Todėl būtina didinti Lietuvos universitetų konkurencingumą, kelti aukštojo mokslo lygį ir užtikrinti kokybiškas studijas, jų profesinį pritaikomumą“, – sakė ISM rektorius.

LR Švietimo ir mokslo ministerija prieš kelias savaites naują bakalauro ir magistro studijų finansavimo tvarką, pagal kurią valstybės finansavimas, paskirstomas studijų krepšelio principu, teikiamas ir privačių universitetų studentams.

ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas, įkurtas 1999 m., yra pirmasis nevalstybinis universitetas Lietuvoje. Universiteto steigėjas – Norvegijos vadybos institutas BI, pripažįstamas viena didžiausių ir geriausių aukštųjų verslo mokyklų Europoje. Universitetas siūlo visų pakopų studijas: bakalauro, magistratūros ir  doktorantūros, taip pat rengia vadovų studijas ir mokymus. 2008 - 2009 mokslo metais ISM studijuoja daugiau kaip 1800 studentų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų