Į kosminę stotį įžengė keturi nauji astronautai

Į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) penktadienį įžengė keturi astronautai, jų „SpaceX Dragon“ kapsulei sėkmingai susijungus su stotimi, parodyta per NASA tiesioginę transliaciją.

Kosminis laivas „SpaceX Dragon Endeavour“ į orbitinę stotį atvyko penktadienį 6 val. 40 min. Grinvičo (8 val. 40 min. Lietuvos) laiku, sakoma JAV kosmoso agentūros pranešime.

NASA astronautai Stephenas Bowenas (Stivenas Bauenas) ir Warrenas Hoburgas (Vorenas Hoburgas), rusas Andrejus Fediajevas ir Sultanas al Neyadi (Sultanas Nejadis) iš Jungtinių Arabų Emyratų į TKS įžengė maždaug po dviejų valandų, rodė tiesioginė transliacija.

Raketa „SpaceX Falcon 9“ su erdvėlaiviu į stotį pakilo ketvirtadienį. Anksčiau šią savaitę planuotas skrydis likus kelioms minutėms iki starto buvo atšauktas.

Įgula stotyje praleis šešis mėnesius, per kuriuos atliks daugiau kaip 200 mokslinių eksperimentų ir technologijų demonstracijų, teigia „SpaceX“.

Ši misija yra pirmasis S. al Neyadi, W. Hoburgo ir A. Fediajevo skrydis į kosmosą.

41 metų S. al Neyadi yra ketvirtasis astronautas iš arabų šalies ir antrasis iš naftos turtingų JAE, atkeliavęs į kosmosą.

A. Fediajevas yra antrasis Rusijos kosmonautas, skridęs į TKS „SpaceX“ raketa. NASA astronautai į stotį reguliariai skraidinami Rusijos erdvėlaiviais „Sojuz“.

Nuo pat Rusijos puolimo Ukrainoje pradžios ir po to sekusių Vakarų sankcijų kosmosas yra viena retų sričių, kur Maskva ir Vašingtonas vis dar bendradarbiauja.

Naujieji atvykėliai pakeis du NASA astronautus, japonų astronautą ir rusų kosmonautą, kurie ten gyvena nuo spalio mėnesio ir kitą savaitę grįš savo „SpaceX“ kapsule.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių