JAV astronautai atvirame kosmose sutaisė įstrigusį TKS elektrinį vežimėlį

  • Teksto dydis:

Pora amerikiečių astronautų pirmadienį trims valandoms išėjo į atvirą kosmosą, kad pataisytų Tarptautinės kosminės stoties (TKS) išorėje ant bėgių įstrigusį vežimėlį, pranešė NASA.

Išėję į atvirą erdvę astronautai Scottas Kelly (Skotas Kelis) ir Timas Kopra ir karto ėmėsi darbo ir per mažiau nei valandą atliko jiems skirtą užduotį, kai S.Kelly du kartus stuktelėjo per įstrigusią stabdžių rankeną ir vežimėlis pajudėjo.

„Tai buvo visai lengva“, – sakė S.Kelly per tiesioginę išėjimo į kosmosą transliaciją per NASA televiziją.

Bėgiais judantis vežimėlis naudojamas roboto rankai perkelti iš vienos vietos į kitą orbitinės laboratorijos išorėje.

Vežimėlis buvo visiškai sutvarkytas 8 val. 35 min. (16 val. 35 min. Lietuvos laiku), praėjus 50 minučių nuo išėjimo į atvirą kosmosą pradžios.

Manoma, kad jo stabdžiai netikėtai užsikirto praėjusią savaitę, pajudėjus maždaug 10 centimetrų iš pradinės pozicijos.

Šį vežimaitį būtina reikėjo pastatyti į vietą, kad netrukdytų prisišvartuoti atsargas į stotį trečiadienį atgabensiančiam rusų laivui „Progress“.

Po to, kai S.Kelly ir R.Koprai pavyko išjudinti minėtą vežimėlį, astronautai pradėjo tiesti kabelius, ruošdami naują adapterį komerciniams krovininiams laivams prijungti.

Tą pačia dieną, nepilotuojamas Rusijos krovinis erdvėlaivis leidosi į kosminę kelionę Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) link.

Aparatas „Progress“ iš Baikonūro kosmodromo Kazachstano stepėje startavo pirmadienį ir po dviejų dienų prisišvartuos prie TKS. Juo gabenama 2,5 tonos krovinių: degalų, vandens, maisto ir kitokių atsargų.

Skrydžio valdymo centras Rusijoje pranešė, kad šis erdvėlaivis planuotą orbitą pasiekė per devynias minutes su trupučiu nuo starto.

Į savo pirmąją kelionę leidosi kiek patobulintas „Progress“ variantas. Senasis buvo naudojamas daugiau kaip keturis dešimtmečius. Naujoji versija „Progress-MS“ yra visiškai suskaitmeninta, ir joje patobulinta jungimosi su TKS sistema.

Balandį „Progress“ paleidimas buvo nesėkmingas, bet spalį šio tipo erdvėlaivis savo misiją atliko be priekaištų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių