JT: pandemijos ateityje kils dažniau, aukų bus daugiau

Jei bus tęsiamas dabartinis gyvenimo būdas, žmonės, anot JT biologinės įvairovės tarybos (IPBES), turi nusiteikti tam, kad pandemijos ateityje kils dažniau, o aukų per jas bus daugiau. „Ta pati žmogaus veikla, kuri lemia klimato kaitą ir rūšių įvairovės nykimą, didina ir pandemijų riziką“, – ketvirtadienį pristatydamas ataskaitą sakė IBPES ekspertas Peteris Daszakas.

Anot jo, yra iki 850 000 gyvūnų virusų, kurie, kaip naujasis koronavirusas Sars-CoV-2, gali „peršokti“ žmogui. Pandemijos yra „egzistencinė grėsmė“ žmonijai, pabrėžė mokslininkas.

IPBES, kurios būstinė įsikūrusi Bonoje, atkreipė dėmesį į tai, kad yra ryšys tarp pandemijų ir miškų kirtimo, ekstensyvaus žemės naudojimo ir prekybos laukiniais gyvūnais. Vaidmenį vaidina ir glaudus kontaktas tarp laukinių ir veisiamų gyvūnų.

JT duomenimis, šiuo metu daugiau kaip trys ketvirtadaliai žemės plotų yra smarkiai paveikti žmogaus veiklos, trys ketvirtadaliai sunaudojamo vandens tenka žemės ūkiui. Resursų sunaudojimas per tris dešimtmečius išaugo 80 proc.

Kad būtų pristabdytos ligšiolinės tendencijos, ekspertai rekomenduoja imtis priemonių biologinei įvairovei apsaugoti ir taikyti specialius mokesčius už mėsos vartojimą, galvijų auginimą ir kitokią veiklą, kuri „savyje turi didelę pandemijos riziką“.

Mokslininkai nuo 1918 metų suskaičiavo šešias gripo pandemijas, „siejamas vien su žmogaus veikla“. Jei nebus imtasi deramų priemonių, žmonijos laukia šimtus kartų didesni nuostoliai, konstatuoja ataskaitą rengusi 22 mokslininkų institucija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Med.

Med. portretas
Jeigu norite sveiki būti atsisakykite namie laikomų gyvūnų, jie ligų nešiotojai, nesvarbu ,kad prižiūrint jūs juos.Gyvūnas turi gyventi pagal paskirtį ,kates peles gaudyti, šunys voljerose arba kiemuose, namus saugotiir taip toliau. Man šlykštu žiūrėti kaip naujagimius šunys laižo, jis juk tuo pačių liežuviu ir subinę savo tvarkosi ir kieme radees kokį šuda uosto ir taip toliau.Ar žinote ka reiškę ir kas nutinka žmogui nuo kates plaukų jeigu jie patenka i žmogaus organizmą, turbūt ne o čia ir bėda. Tas pats ir su kitų gyvūnų plaukais ir kitais jų skysčiais ,seilėmis.

Med.

Med. portretas
Naminiai gyvūnai kurie auginami mesai virusų neperduoda jeigu ji dar yra gerai paruošiama, apdorojama. Taciau atkeliavo i Lietuvą laukinių maistas ,Steikas,tai pusiau žalia mėsa ,kurio gyvūno kraujyje gali būti virusų,suvalgius gali žmogus užsikrėsti ir būti viruso nešiotojas.Manau atejo laikas Lietuvoje valgyti tokį maistą kuri valgeme ir užaugome,kurį valge mūsų seneliai ir tėvai o nemėgdžioti kažkokių kitų šalių maistą, jo gamybą naudoti. Apie Steika ir gyvūnų kraują puikiai žinau ,todėl pusiau žalios mėsos valgyti nepatariu,kas gali nutikti nerašysiu,tai nesveikų žmonių išsigalvojimas.Sakyčiau su psichikos prieskonių, tokį maistą valgo.

Anonimui

Anonimui portretas
Nereikia dirbtinai užkūrinėt naikinimo. Patys savo godžia veikla tą pasidarom.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių