Kaip nuslopinti ežero bangavimą su šaukštu alyvuogių aliejaus?

  • Teksto dydis:

Daugeliui fizika asocijuojasi su visiškai neįprastu, sudėtingu ar net neįkandamu eiliniam protui keistenybes tiriančiu mokslu. Bet daugeliu atvejų viską galima paaiškinti visai paprastai.

Štai, kad ir šis vaizdo klipas iš serijos „What The Physics?!“, vedamas Grego Kestino, Harvardo universiteto teorinės fizikos tyrėjo. Jame demonstruojamos ir paaiškinamos neįprastos molekulinės aliejaus savybės.

Išpylęs šaukštą aliejaus ežero viduryje, mokslininkas paaiškina kodėl jo molekulės plūduriuoja vandens paviršiuje, kodėl ilgainiui ima plisti ir sukuria vieno molekulės storio sluoksnį. Paaiškina ir tai, kodėl šis sluoksnis beveik visiškai nuslopina vėjo sukeliamą bangavimą  ir vandens paviršių padaro kone lygų kaip stalas.

Pagal pastarąsias savybes, kaip Gregas atkreipia dėmesį, galima išmatuoti net molekulės dydį.

Beje, nors viskas, apie ką kalbame, gali atrodyti kaip tiesiog sausa teorija, niekaip nesusijusi su mus supančiu apčiuopiamu pasauliu, tačiau iš tikrųjų tai turi daug bendro, pavyzdžiui, su neatspindinčiais telefonų ekranais arba tokiais pat akinių stiklais, tapusiais kasdienybe. Norite sužinoti kaip?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Irgi naujieną rado! Jau seniausiai žinoma, kad skysti riebalai (ir nebūtinai alyvuogių aliejus) nuslopina bangavimą. Laikinai. Bet netrukus "nuslopintas" vandens paviršius įsibanguoja kur kas stipriau. Mokslininkas mat...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių