Keblus slaptažodžių pasaulis: kaip susikurti tobulą ir kiek kainuoja mūsų užmaršumas

Ne vienas aktyviai internetu besinaudojantis žmogus žino, ką reiškia galvoje talpinti krūvą slaptažodžių ar daugybę skirtingų to paties slaptažodžio kombinacijų.

Su tuo tenka susidurti kasdien. Pasak specialistų, jų užmiršimas ar kūrimas sukelia rimtų nuostolių kompanijoms, jau nekalbant apie saugumą, kai naudojami labai silpni slaptažodžiai. Kaip susikurti tobulą variantą?

Pasak LRT RADIJO laidos „PIN kodas“ žurnalistės Jurgitos Čeponytės, tyrimai skelbia, kad vidutiniškai vienas gyventojas, aktyviai besinaudojantis internetu, turi 19 skirtingų slaptažodžių, per metus jam tenka suvesti apie 4 tūkstančius slaptažodžių.

Kalbant apie verslą, žurnalistės teigimu, dėl įvairaus pobūdžio elektroninio sukčiavimo, susijusio su slaptažodžiais, įmonės praranda apie 5 proc. apyvartos. Taip pat pastebima, kad per metus vieno darbuotojo užmaršumas kainuoja 420 JAV dolerių – vidutiniškai 3 darbo dienas per metus darbuotojas yra neproduktyvus, nes bando prisiminti savo slaptažodį ar jį pasikeisti.

Ištirta, kad vieni populiariausių slaptažodžių, – gana primityvūs, susiję su dažnai vartojamomis frazėmis, mėgstamomis grupėmis, skaičių sekomis ir pan.: qwerty, 123456, iloveyou, f***you, justinbieber, thebeatles, realmadrid ir kt.

Anot laidos „PIN kodas“ žurnalistės, tobulas slaptažodis turi susidėti iš dviejų žodžių, susikuriant tam tikrą jo konstravimo būdą.

Daugiau apie šį būdą – pokalbio įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių