Pereiti į pagrindinį turinį

Keisis 19 cheminių elementų atominė masė

2013-09-27 09:42
DMN inf.
D. Mendelejevo periodinė lentelė - ant plauko
D. Mendelejevo periodinė lentelė - ant plauko / google nuotr.

Patobulinus įvairių cheminių elementų ir jų izotopų matavimo metodus teks keisti chemijos vadovėlius – Tarptautinė taikomosios chemijos sąjunga ir JAV Geologinė tarnyba paskelbė, kad patikslinta 19 elementų atominė masė. Tiesa, pokyčiai yra santykinai nedideli, jie yra dalis nuolatinių pastangų tikslinti visų cheminių elementų atomines mases, rašo delfi.lt. 

Jei primiršote mokyklos chemijos kursą, priminsime: kiekvienas elemento atomas – kaip pavyzdį įsivaizduokime sidabrą – turi konkretų protonų kiekį. Sidabro atomuose yra 47 protonai. Bet ne kiekvienas atomas turi identišką neutronų kiekį. Šios skirtingos atomų versijos yra vadinamos izotopais. Tarkime, sidabras randamas dviem pavidalais – sidabras-107 ir sidabras-109. Mokslininkai periodinėje elementų lentelėje masę užrašo pagal kiekvieno elemento izotopų masę ir dažnumą. Dažniau pasitaikantys izotopai turi daugiau įtakos tam, kas įrašoma žinynuose ir vadovėliuose, rašo popsci.com.

Ir nors dabartiniuose žinynuose rašoma, kad sidabro atominė masė yra lygiai 107,86822, tai nebūtinai reiškia, kad lygiai tiek gramų svers kiekvienas molis sidabro (molis – 6,02*1023 molekulių). Įvairiose pasaulio vietose išgaunamo sidabro molinė masė gali būti kiek kitokia. Šie skirtumai yra labai svarbūs tam tikrose mokslo srityse. Pavyzdžiui, chemikai pagal nežymius molinės masės svyravimus gali nustatyti įvairių medžiagų kilmę, datuoti archeologinius radinius. O naujosios atominės masės nuo ankstesnių reikšmių skiriasi tiek nedaug, kad perversmo chemijoje tikrai nesukels. Bet, kaip sako JAV Brukheiveno nacionalinės laboratorijos (JAV) atominės fizikos specialistas Normanas Holdenas, niekada nesakyk niekada.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų