Kelių gaideliams ateina sunkūs laikai: greičio pažeidimus fiksuos ir mobilieji telefonai

  • Teksto dydis:

Testuojamos naujos programėlės, su kuriomis, įdiegus į išmaniuosius telefonus, bus galima fiksuoti pažeidėjus gatvėse. Apie naujoves – LNK pokalbis su „Telia“ vaizdo stebėjimo sprendimų vadovu Sauliumi Kalašnikovu.

– Atrodo, kelių gaideliams ateina galas ir kiekvienas mobiliuoju telefonu galės fiksuoti viršijamą greitį?

– Sveikintume, jei technologija praeitų metrologines patikras ir kitus keliamus reikalavimus. Tada keliuose visi galėtų jaustis saugiau.

– Kaip veikia nauja technologija?

– Vaizdo atpažinimo sistemos dar tik įgauna pagreitį. Yra daugybė startuolių įvairiose šalyse, kurie pačius įvairiausius sprendimus, užduotis bando išspręsti su vaizdo atpažinimu. Kuriami algoritmai, kaip tai padaryti. Vienas iš būdų – stebėti nebūdingą, netipišką žmonių elgesį. Tai turėtų būti pradėta naudoti ir keliuose. Galima atpažinti, ar vairuotojas nesinaudoja blaškomais prietaisais, ar segi saugos diržu, taip pat vieną skaudžiausių nelaimių ir avarijų priežasčių keliuose – greičio viršijimą. Būtų nuostabu, jei kiekvienas žmogus, turintis išmanųjį įrenginį, galėtų užfiksuoti pažeidėją.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Tačiau technologija gali greitai tapti realybe.

– Yra pirmieji bandymai. Dar turės būti ilgas kelias bandymų ir testavimų. Norint už nusižengimą nubausti, turi būti visos teisinės procedūros, technologiniai klausimai, metrologinė patikra. Greitu metu turbūt tai neįvyks.

– Kaip technologija atrodo?

– Reikia remtis veikiančiais greičio matuokliais, kurie metrologiškai patikrinti, turi sąsają su duomenų baze, kur iškart patikrinama ir pagal valstybinį numerį identifikuojamas automobilio savininkas. Lieka išspręsti keletą technologinių klausimų. Telefono aplikacija galėtų tą funkciją atlikti.

Su nekantrumu laukiame, kuo dar nustebins technologijos.

– Kiekvienas žmogus galėtų prižiūrėti tvarką?

– Taip. Jei šiais laikais galima užfiksuoti įžūliai neįgaliojo vietoje ar žalioje vejoje, vaikų žaidimo aikštelėje automobilį pasistačiusį vairuotoją, nedaug kuo skiriasi nepraleidžiant pėsčiųjų perėjoje, važiuojant per raudoną arba viršijant greitį.

– Kokios dirbtinio intelekto (DI) galimybės prisidedant prie eismo saugumo?

– Prognozuoju atsargiai. DI galimybės begalinės, dar būsime nustebinti.

– Gal galite išsamiau papasakoti apie technologijas, atpažįstančias vairuotojus, kurie naudojasi telefonais.

– Iš techninės pusės pagrindinis algoritmo tikslas – stebėti vairuotojų elgesį. Atlikta nemažai bandymų įvairiose srityse. Yra tam tikrų požymių, kaip turi atrodyti vairuotojas, susitelkęs į vairavimą, nesiblaškantis. Netipinis elgesys fiksuojamas, generuoja informaciją ir įrašo keletą sekundžių elgsenos. Technologijos tik testuojamos. Kaip atrodys pranešimas policijai, dar neaišku. Kol kas nėra praktinio naudojimo.

– Kuo remsis programėlės, konstatuodamos faktą, kad vairuotojas pavargęs ar išgėręs?

– Lygiai taip pat – iš netipinės veido išraiškos. Yra požymių, kurie leidžia įtarti, kad vairuotojas neadekvatus, pervargęs, – akių judėjimas, mimika.

– Technologijos atrodo tolimos, bet prognozuoti, kada taps realybe, sunku. Tačiau realybė gali būti ir rytoj.

– Taip. Esame technologinių virsmų evoliucijos liudininkai. Su nekantrumu laukiame, kuo dar nustebins technologijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmmm

Hmmm portretas
Iki ko daejom!!! Kiekvienas gales fiksuoti greiti ir skusti policijai ane? Absurdas iki ko daejom. O nepadauges avariju kai visas demesys bus sutelktas ne i eisma o i tai kas kaip vaziuoja. Idomu koks idiotas tai sugalvojo.

mentai bejegiskai drebekit

mentai bejegiskai drebekit  portretas
is nirsulio....daba ...as ....jus filmuosiu....

Kawenskas

Kawenskas  portretas
Juokdarei... kaunodienis(parsidavėlis) bele platina gasdinimus... Kada nuimsit ta xaxolu vėliava, Rusafobu laikrašti!?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių