Kinija paleido pirmąjį savo naujos kosminės stoties modulį

Kinija ketvirtadienį paleido pirmąjį savo naujos kosminės stoties modulį, pranešė valstybinė televizija.

Tai svarbus žingsnis Pekinui įgyvendinant ambicingą planą dėl nuolatinio žmonių buvimo kosmose.

Pagrindinis „Tianhe“ modulis, kuriame yra gyvybės palaikymo įranga ir gyvenamoji erdvė astronautams, buvo paleistas iš Venčango Kinijos atogrąžų Hainano provincijoje sunkiąja nešančiąja raketa „Long-March 5B“.

Kosmoso tyrinėjimams skiriama milijardai dolerių, Kinijai norint šioje srityje atspindėti savo stiprėjančias pozicijas pasaulyje bei augančią technologinę galią ir sekant Jungtinių Valstijų, Rusijos ir Europos pėdomis.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ketvirtadienį paskelbtoje sveikinimo žinutėje kosminę stotį pavadino svarbiu žingsniu „kuriant didžią mokslo ir technologijų valstybę“.

Prognozuojama, kad naujoji kinų kosminė stotis „Tiangong“, kurios pavadinimas kinų kalba reiškia „Dangaus rūmai“, turėtų pradėti veikti 2022-aisiais, maždaug 11 misijų atgabenus daugiau dalių ir surinkus jas orbitoje.

Per tiesioginę valstybinės televizijos CCTV transliaciją matėsi po raketos starto džiūgaujantys kosmoso programos darbuotojai.

Netoli starto vietos esančiame paplūdimyje po palmėmis buvo susirinkusios žmonių su plačiakraštėmis skrybėlėmis minios. Žmonės filmavo startą savo išmaniaisiais telefonais, grojo orkestras, rodo Kinijos aerokosmoso mokslo ir technologijų korporacijos (CASC) paskelbtos nuotraukos.

„Rūmai danguje jau nebebus vien tik romantiška protėvių svajonė“, – sakė CCTV transliacijos vedėjas.

Užbaigta stotis bus panaši į sovietų kosmoso stotį „Mir“, orbita aplink Žemę skriejusią nuo 9-ojo dešimtmečio iki 2001-ųjų.

Kinijos kosmoso stotis turėtų skrieti žema orbita 400–450 km aukštyje ir tarnauti apie 15 metų.

Užbaigta stotis, sversianti kiek daugiau nei 90 tonų, bus Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) ketvirtadalio dydžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių