Kinija pirmąkart paleido kosminę raketą nuo jūrinės platformos

  • Teksto dydis:

Kinija trečiadienį pirmąkart paleido kosminę raketą nuo jūrinės platformos, pranešė šalies kosmoso agentūra.

Azijos milžinė šiuo metu savo karinei ir civilinei kosmoso programoms skiria daugiau lėšų negu Rusija ir Japonija. Pekinas taip pat yra paskelbęs ambicingų planų per dešimtmetį surengti skrydžių į Mėnulį ir kitokių misijų.

Raketa „Long March 11“ po vidurdienio buvo paleista iš laivo Geltonojoje jūroje, sakoma Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos pranešime.

„Tai pirmasis kartas, kai Kinija... [išbandė] nešančiąją raketą jūroje“, – pridūrė ji.

Raketa skraidina du eksperimentinius ir penkis komercinius palydovus.

Valstybinis transliuotojas CCTV per socialinį tinklą „Weibo“ paskelbė žinutę, giriančią „Kinijai naują paleidimo būdą, kad būtų greitai pasiekiamas kosmosas“.

Šis bandymas yra dar vienas Pekino kosmoso programos laimėjimas.

Anksčiau šiais metais Kinija tapo pirmąja valstybe, nutupdžiusia mėnuleigį iš Žemės nematomoje Mėnulio pusėje.

Be to, šalis paskelbė ambicingų planų pastatyti Mėnulio paviršiuje tyrimų bazę, pasiųsti zondą į Marsą ir paleisti orbita aplink Žemę skriesiančią nuolat veikiančią kosminę stotį.

2003 metais Kinija tapo trečiąja valstybe, pasiuntusia į kosmosą astronautų.

Rusijos remiama bendrovė „Sea Launch“ 1999–2014 metais naudojo plaukiojančią platformą, nuo kurios paleido dešimtis raketų.

Pasak Rusijos valstybinės įmonės „Energia“, kuriai priklauso dauguma „Sea Launch“ akcijų, jūrinė platforma suteikia įvairių privalumų, pavyzdžiui, galimybę leisti raketas iš įvairių mūsų planetos vietos, taip pat sumažinti karštus ir riziką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių