Klonuotos beždžionės pakeistais genais. Tai padės žmonėms?

  • Teksto dydis:

Kinijos mokslininkai ketvirtadienį paskelbė klonavę penkias beždžiones iš vieno gyvūno, kuriam genų inžinerijos būdu buvo nulemtas miego sutrikimas, ir sakė, kad šie eksperimentai gali padėti žmonių psichologinių problemų tyrimams.

Studija, aprašyta dviejuose straipsniuose viename Kinijos mokslo žurnale, yra dar vienas iš visos virtinės biomedicinos mokslų šioje šalyje laimėjimų; kai kurie iš jų kursto debatus dėl medicinos etikos. Pernai vienas kinų mokslininkas teigė pakeitęs kūdikių DNR taip, kad jie negalėtų užsikrėsti ŽIV.

Šanchajuje įsikūrusio Kinijos mokslų akademijos Neurologijos instituto tyrėjų komanda sako, jog pakeitė vienos makakos genus, kad ji turėtų cirkadinio ritmo sutrikimą, kai vidinis organizmo „laikrodis“ nesiderina su normaliu miego laiku.

Tada mokslininkai iš šio individo klonavo penkias makakas ir nustatė, kad naujosioms beždžionėms, kurios gimė pastarąjį pusmetį, pasireiškia su miego sutrikimais susijusios psichikos problemos, įskaitant depresiją, nerimą ir su šizofrenija susijusį elgesį.

Išvadas, paskelbtas anglų kalba leidžiamame žurnale „National Science Review“, Kinijos žiniasklaida vadina pirmomis tokiomis pasaulyje.

Straipsnio autoriai nurodo, kad šios išvados galėtų padėti tirti žmonių psichologinius sutrikimus, nes mokslininkai galėtų sukurti gyvūnų su konkrečiomis ligomis.

Instituto direktorius ir vienas tyrimo autorių Poo Mumingas (Pu Mumingas) valstybinei žiniasklaidai sakė, kad tyrėjų komanda sieks klonuoti daugiau beždžionių su skirtingomis smegenų ligomis, vildamasi, kad būsimi eksperimentai su jomis leis sukurti naujų vaistų ar gydymo metodų.

Pasak Poo Mumingo, tai taip pat galėtų sumažinti bendrą sveikų makakų, kurios visame pasaulyje naudojamos eksperimentams, skaičių. Taip esą būtų rūpinamasi gyvūnų gerove.

Tas pats Šanchajaus institutas 2018 metų sausį paskelbė, kad mokslininkai klonavo pirmas dvi beždžiones pasinaudodami somatinės ląstelės branduolio perkėlimo technologija.

Tuo pačiu metodu prieš daugiau kaip 20 metų buvo klonuota garsioji avis Dolly (Doli). Po jos taip buvo klonuota ir kitų gyvūnų, bet primatų iki praėjusių metų taip klonuoti nepavykdavo ir kinų mokslininkų sėkmė buvo vadinama svarbiu persilaužimu.

Tačiau tokie laimėjimai dažnai vertinami prieštaringai.

Kinijos mokslininkas He Jiankui (Hė Dziankui) šokiravo mokslo bendruomenę paskelbęs, jog sėkmingai pakeitė lapkritį gimusių dvynukių genus, kad jos neužsikrėstų ŽIV.

Dabar policija jo atžvilgiu atlieka tyrimą, jis buvo atleistas iš darbo pietiniame Kinijos Šendženo mieste įsikūrusiame Pietų mokslo ir technologijų universitete (SUSTech)



NAUJAUSI KOMENTARAI

vaidas

vaidas portretas
Kažin ,ar nebando išvesti su dideliais pimpalais,nereikėtu mūsų panoms negrų.

Anonimas

Anonimas portretas
nuo bezdzioniu mes nedaug kuom skiriames ,

Anonimas

Anonimas portretas
Mes tikime. Pades zmonems SUBEZDZIONETI.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių